Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra Colloquim Mathematics, Ivan Vujacic

30 juni 2014

Date:                      

Monday, June 30th 2014

Speaker:

Ivan Vujacic

Room:

5161.0289 (Bernoulliborg)

Time:

13.50-14.30

Title: New ideas in the inference of ODEs


Abstract:

This talk is based on some of the results that are contained in Chapters 4,5 and 6 of my thesis. In many applications obtaining ordinary differential equation descriptions of dynamic processes is scientifically important. In both, Bayesian and likelihood approaches for estimating parameters of ordinary differential equations, the speed and the convergence of the estimation procedure may crucially depend on the choice of initial values of the parameters. Extending previous work, I will show how using window smoothing yields a fast estimator for systems that are linear in the parameters. Using weak assumptions on the measurement error, it can be shown that the proposed estimator is sqrt(n) -consistent. The estimator does not require an initial guess for the parameters and is computationally fast and, therefore, it can serve as a good initial estimate for more efficient estimators. The performance of the estimator is illustrated in simulation study.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and
Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:05

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 05 september 2018

  Broedplaats voor slimme technologie

  ‘Samenwerking tussen De Hanzehogeschool, Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG en industrie op het gebied van slimme technologie leidt tot innovatie en nieuwe bedrijvigheid.’ Dat zegt Hugo Velthuijsen, directeur van het Marion van Os Centrum voor Ondernemerschap...

 • 24 augustus 2018

  Bart van Wees benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

  Prof.dr.ir. Bart van Wees is donderdag benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.