Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra Colloquim Mathematics, Ivan Vujacic

30 juni 2014

Date:                      

Monday, June 30th 2014

Speaker:

Ivan Vujacic

Room:

5161.0289 (Bernoulliborg)

Time:

13.50-14.30

Title: New ideas in the inference of ODEs


Abstract:

This talk is based on some of the results that are contained in Chapters 4,5 and 6 of my thesis. In many applications obtaining ordinary differential equation descriptions of dynamic processes is scientifically important. In both, Bayesian and likelihood approaches for estimating parameters of ordinary differential equations, the speed and the convergence of the estimation procedure may crucially depend on the choice of initial values of the parameters. Extending previous work, I will show how using window smoothing yields a fast estimator for systems that are linear in the parameters. Using weak assumptions on the measurement error, it can be shown that the proposed estimator is sqrt(n) -consistent. The estimator does not require an initial guess for the parameters and is computationally fast and, therefore, it can serve as a good initial estimate for more efficient estimators. The performance of the estimator is illustrated in simulation study.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and
Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:07 juli 2014 16:50

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 19 maart 2018

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem