Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra Colloquium Mathematics, Professor Mark Girolami

30 juni 2014

Date:                      

Monday, June 30th 2014

Speaker:

Prof. Mark Girolami

Room:

5161.0289 (Bernoulliborg)

Time:

13.00-13.50

Title: Quantifying Epistemic Uncertainty in ODE and PDE Solutions using
        Gaussian Measures and Feynman-Kac Path Integrals


Abstract:

Diaconis and O'Hagan originally set out a programme of research suggesting the evaluation of a functional can be viewed as an inference problem. This perspective naturally leads to construction of a probability measure describing the epistemic uncertainty associated with the evaluation of functions solving for systems of Ordinary Differential Equations (ODE) or a Partial Differential Equation (PDE). By defining a joint Gaussian Measure on the Hilbert space of functions and their derivatives appearing in an ODE or PDE a stochastic process can be

constructed. Realisations of this process, conditional upon the ODE or PDE, can be sampled from the associated measure defining "Global" ODE/PDE solutions conditional on a discrete mesh. The sampled realisations are consistent estimates of the function satisfying the ODE or PDE system and the associated measure quantifies our uncertainty in these solutions given a specific discrete mesh.

Likewise an unbiased estimate of the "Local" solutions of certain classes of PDEs, along with the associated probability measure, can be obtained by appealing to the Feynman-Kac identities and 'Bayesian Quadrature' which has advantages over the construction of a Global solution for inverse problems. In this talk I will describe the quantification of uncertainty using the methodology above and illustrate with various examples of ODEs and PDEs in specific inverse problems.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and
Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:07 juli 2014 16:53

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...