Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Professor Erik Koelink (RU Nijmegen)

27 mei 2014

The colloquium takes place in room: 5161.0105!

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                      

Tuesday, May 27th 2014

Speaker:

Professor Erik Koelink,
Radboud University Nijmegen

Room:

5161.0105 (Bernoulliborg)

Time:

16.00

Title:   Matrix-valued orthogonal polynomials and representation theory


Abstract:

Since the 1950s, starting with the work of Gelfand and coworkers, it is well known that there is a cross-fertilization between representation theory and special functions. Matrix-valued orthogonal polynomials have been introduced by Krein around the same time, and they have found several applications. In 2002 a first derivation of a new family of matrix-valued orthogonal polynomials in terms of representation theory has been established by Gr\"unbaum, Pacharoni and Tirao. The purpose of the talk is to present an alternative approach to establish new families of matrix-valued orthogonal polynomials from a representation theoretic point of view. The example only involves SU(2) and its representation theory, which will be recalled. This is joint work with Maarten van Pruijssen and Pablo Rom\'an.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and
Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:08 juli 2014 14:17

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Video's Three Minutes Thesis Competition

  Een ingewikkeld onderwerp uitleggen in drie minuten aan een lekenpubliek op een begrijpelijke, enthousiaste en fascinerende manier, dat is de Three Minutes Thesis Competition(‘3MT’). Het concept is afkomstig van de University of Queensland en is overgewaaid...