Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Mathematics, Professor Erik Koelink (RU Nijmegen)

27 mei 2014

The colloquium takes place in room: 5161.0105!

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                      

Tuesday, May 27th 2014

Speaker:

Professor Erik Koelink,
Radboud University Nijmegen

Room:

5161.0105 (Bernoulliborg)

Time:

16.00

Title:   Matrix-valued orthogonal polynomials and representation theory


Abstract:

Since the 1950s, starting with the work of Gelfand and coworkers, it is well known that there is a cross-fertilization between representation theory and special functions. Matrix-valued orthogonal polynomials have been introduced by Krein around the same time, and they have found several applications. In 2002 a first derivation of a new family of matrix-valued orthogonal polynomials in terms of representation theory has been established by Gr\"unbaum, Pacharoni and Tirao. The purpose of the talk is to present an alternative approach to establish new families of matrix-valued orthogonal polynomials from a representation theoretic point of view. The example only involves SU(2) and its representation theory, which will be recalled. This is joint work with Maarten van Pruijssen and Pablo Rom\'an.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and
Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:06 juni 2018 14:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...