Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Colloquium Computer Science, Professor Roberto Battiti, University of Trento

19 mei 2014

Date:                      

Monday, May 19th 2014

Speaker:

Prof. Roberto Battiti,
University of Trento

Room:

5161.0267 (Bernoulliborg)

Time:

16.00

Title : LION: Learning and Intelligent Optimization


Abstract:

Almost by definition, optimization is a source of a tremendous power for automatically improving processes, decisions, products and services. But its potential power is still largely unexploited in most real-world contexts. We argue that one of the main reasons blocking its widespread adoption is that standard optimization assumes the existence of a function f(x) to be minimized, while in most real-world business contexts this function does not exist or is extremely difficult and costly to build by hand. Machine learning comes to the rescue: the function (the model) can be built by machine-learning from abundant data. By Learning and Intelligent Optimization (LION) we mean this combination of learning from data and optimization which can be applied to complex, dynamic, stochastic contexts. The automation level will be increased; more power will be directly in the hands of decision-makers without resorting to intermediate layers of data scientists. Reaching this goal is a huge challenge and it will require research at the boundary between two areas, machine learning and optimization, which have been traditionally separated.

Colloquium coordinators are Prof.dr. M. Aiello (e-mail : M.Aiello@rug.nl ) and
Prof.dr. M. Biehl (e-mail: M.Biehl@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/computerscience

Laatst gewijzigd:07 juni 2018 10:59

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...