Intensieve studiekeuzebegeleiding voor vwo- en havo-leerlingen
In september start het Oriëntatietraject Noord, een intensief programma waarin eindexamenleerlingen vwo of havo tijdens een tussenjaar worden begeleid bij het maken van hun studiekeuze. Het oriëntatietraject is een initiatief van het Augustinuscollege en het Gomaruscollege (twee scholen voor voortgezet onderwijs uit Groningen), in samenwerking met de Rijksuniversiteit en de Hanzehogeschool. Het nieuwe studiekeuzeprogramma is bedoeld voor aankomend studenten die grote moeite hebben met het kiezen van een studie.
Oriëntatietraject Noord
Het oriëntatietraject biedt studiekiezers in Noord-Nederland de mogelijkheid om groepsgewijs, onder begeleiding, loopbaancompetenties te ontwikkelen en onderwijs- en arbeidservaring op te doen, om zodoende een bewuste studiekeuze te maken. De gemiddelde belasting per week is twee dagen, zodat de deelnemers daarnaast bijvoorbeeld kunnen werken. Voor het opdoen van arbeidservaring wordt nauw samengewerkt met het Ondernemerstrefpunt (OTP).
Het traject duurt drie maanden; de eerste groep start in september. De groepsgrootte is 10 tot 20 personen. In februari 2015 zal tevens een heroriëntatietraject starten. Dat traject is bedoeld voor studenten die een verkeerde studiekeuze hebben gemaakt.
Langlopende oriëntatieprogramma’s succesvol
Veel scholieren hebben moeite met het maken van een studiekeuze. Garanties voor een goede studiekeuze zijn er immers niet. Uit onderzoek is gebleken dat aankomende studenten die grote moeite hebben met het maken van een studiekeuze veel baat hebben bij langlopende oriëntatieprogramma’s.
Die bevindingen worden ondersteund door ervaringen elders in Nederland. Bij soortgelijke trajecten (Universiteit van Amsterdam/Hogeschool van Amsterdam en Saxion Hogeschool Deventer) zijn de ervaringen positief. Tachtig procent van de deelnemers in Amsterdam maakt een studiekeuze en blijft bij die keuze. Onderzoek bij Saxion laat dezelfde resultaten zien. Daarnaast toont onderzoek van de Groningse onderzoekster Saskia Kunnen aan dat de deelnemers tijdens het traject een significante groei in identiteitsontwikkeling doormaken.
Meer informatie
- Martin Althof, Coördinator Evenementen, en Cato van der Vlugt, Communicatiemedewerker
- Website Oriëntatietraject Noord
Laatst gewijzigd: | 19 februari 2021 14:43 |
Meer nieuws
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
20 mei 2025
Huishoudens kunnen uitstoot met 40 procent verlagen door gedragsverandering
Wanneer de rijkste huishoudens hun dagelijkse gewoontes aanpassen kan dat de totale uitstoot van broeikasgassen door huishoudens met 40 procent omlaag brengen.
-
19 mei 2025
Wetenschap Werkt | Recycling van rubber mogelijk dankzij revolutionaire methode
Hij ontving op 13 mei de Ben Feringa Impact Award (categorie onderzoekers): Francesco Picchioni , hoogleraar Chemische Technologie (FSE). Waarom hij deze prijs kreeg? Zijn belangrijke innovatie waarmee rubber zonder kwaliteitsverlies kan worden...