Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

NWO-subsidie voor twee Groningse poolonderzoekers

20 mei 2014

De Rijksuniversiteit Groningen heeft voor twee van de vier onderzoeksprojecten van NWO subsidies ontvangen voor onderzoek op het West Antarctisch Schiereiland. De subsidies zijn toegekend aan Anita Buma van het Energy and Sustainability Research Institute Groningen (ESRIG) en Jacqueline Stefels van het Centrum voor Ecologische en Evolutionaire Studies (CEES). Het is voor de tweede keer dat NWO subsidie verleent voor onderzoek op het West Antarctische Schiereiland en ook de tweede keer dat Buma en Stefels hierbij succesvol zijn.

Het West-Antarctisch Schiereiland (WAP) is een van de snelst opwarmende gebieden op aarde. Buma gaat kijken naar veranderingen in het mariene ecosysteem. De algen die de basis vormen van de voedselketen lijken in bepaalde delen van de WAP een verlaagde productie te bereiken, iets wat Buma met geavanceerde fluorescentiemetingen wil bewijzen. Stefels gaat uitzoeken of het verdwijnen van zeeijs als gevolg van de klimaatverandering een zelfversterkend effect heeft. Ze gaat daarvoor de rol van zeeijs in het vastleggen van CO2 bestuderen en het produceren van het klimaat-koelende gas dimethylsulfide.

Dirck Gerritsz laboratorium

Sinds de winter van 2012/2013 heeft Nederland een eigen onderzoeksfaciliteit - het Dirck Gerritsz laboratorium. Deze laboratoria zijn gebouwd op het Britse Rothera Research en gefinancierd door het Nederlands polair programma. Zowel Buma als Stefels hebben afgelopen winter onderzoek gedaan op deze bijzondere plek.

Willem Barentsz Poolinstituut

De RUG is erg succesvol in het poolonderzoek, met onderzoeken in zowel het Zuid- als Noordpoolgebied. De onderzoekers werken samen in het Willem Barentsz Poolinstituut, een landelijke netwerkorganisatie die de samenwerking tussen poolonderzoekers stimuleert en het Nederlandse poolonderzoek promoot.


Zie ook onderstaande video:

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34
printView this page in: English

Meer nieuws