Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Prof.dr. Carl Djerassi, vader van de orale anticonceptie, bezoekt Rijksuniversiteit Groningen

12 mei 2014

Prof.dr. Carl Djerassi, emiritus hoogleraar Scheikunde aan Stanford University, brengt vandaag een bezoek aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Djerassi verwierf mondiale bekenheid als uitvinder van de orale anticonceptiepil. Djerassi en zijn onderzoeksteam hebben als eerste de werkzame stof in de pil gekarakteriseerd en gesynthetiseerd.

Floris Wolff (voorzitter SIB Groningen), Ben Feringa , Carl Djerassi en Elmer Sterken.
Floris Wolff (voorzitter SIB Groningen), Ben Feringa , Carl Djerassi en Elmer Sterken.

Als auteur van meer dan 1200 wetenschappelijke artikelen en zeven monografieën, is Djerassi één van de twee Amerikaanse scheikundigen die zowel de National Medal of Science (in 1972, voor de eerste synthese van steroïde orale anticonceptie) als de National Medal of Technology (in 1991, voor het promoten van nieuwe benaderingen voor insectenbestrijding) heeft ontvangen. Djarassi zal tijdens zijn bezoek aan de RUG worden ontvangen door chemicus prof.dr. Ben Feringa.

Openbare lezing

Djerassi verzorgt vanavond een lezing over de ‘Divorce of Sex from Reproduction: A Shift in Gender-Power Relations’. De avond wordt georganiseerd door de studentenvereniging SIB Groningen, in samenwerking met de studieverenigingen Panacea, Pharmaciae Sacrum en IFMSA. De toegang is gratis en de avond is voor iedereen toegankelijk. Locatie: Keuningzaal in het UMCG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:33
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 januari 2019

  Record aantal levertransplantaties in UMCG door nieuwe perfusietechniek

  In 2018 zijn in het UMCG 73 levertransplantaties uitgevoerd. De afgelopen jaren werden gemiddeld 60 levertransplantaties uitgevoerd en in 2017 waren het er nog 56. Deze toename van liefst 20 procent is nagenoeg geheel toe te schrijven aan het gebruik...

 • 21 januari 2019

  Change | Oratie Nancy Kamp-Roelands op 22 januari

  Door grote uitdagingen op het gebied van milieu, maatschappij, economie en technologie veranderen onze omgeving snel. Ook de rol van het bedrijfsleven in de samenleving verandert. Het idee dat een meer waardengedreven bedrijfsmodel voor meerdere stakeholders...

 • 16 januari 2019

  Een bonuskaart voor hartpatiënten

  Zoveel mogelijk wasmiddel en ketchup verkopen is niet langer de heilige graal in marketing, stelt hoogleraar Tammo Bijmolt. Zo werkt hij mee aan een spaarprogramma dat hart- en vaatpatiënten moet stimuleren tot medicijnentrouw en gezond gedrag. ‘Onderzoek...