Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Nieuw centrum voor biomarkers krijgt 4,3 miljoen

biomarkers zoeken voor alzheimer, COPD en type 2-diabetes
28 januari 2014

De Stichting voor de Technische Wetenschappen (STW) heeft in samenwerking met zeven bedrijven 4,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de oprichting van het Biomarker Development Center. Het centrum richt zich vooral op biomarkers voor drie aandoeningen: alzheimer, COPD en type 2-diabetes. Prof. Rainer Bischoff van Analytische Biochemie aan de Rijksuniversiteit Groningen gaat het project leiden, samen met collega’s van het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Vroegtijdige behandeling

Biomarkers zijn signaalstoffen die voorkomen in het lichaam bijvoorbeeld in het bloed of de urine. Aan de hand van biomarkers kan een ziekte nauwkeurig worden vastgesteld. Biomarkers helpen artsen daarom een ziekte vroegtijdig op te sporen en te behandelen.

Biomarkers voor alzheimer, COPD en type 2-diabetes

Door onderzoek zijn er op dit moment veel kandidaatbiomarkers ontdekt. Veel daarvan moeten echter nog goed klinisch worden onderzocht. Het Biomarker Development Center heeft als doel om potentiële biomarkers verder te onderzoeken en geschikt te maken voor grootschalige toepassing. Hiervoor zullen specifieke, ultragevoelige analytische methodes worden ontwikkeld die zich specifiek richten op drie grote ziektes: COPD (chronisch obstructieve longziekte), Alzheimer en Type II Diabetes.

Het Biomarker Development Center wordt een zogeheten open innovatienetwerk waarin optimaal gebruik zal worden gemaakt van de expertise en bevindingen van de verschillende analytische laboratoria en klinische centra.

Samenwerking onderzoekers en bedrijven

Het onderzoeksprogramma van het Biomarker Development Center maakt onderdeel uit van het financieringsinstrument “STW - Perspectief voor de Topsectoren”. Zowel Technologiestichting STW als het bedrijfsleven investeren hierin. Technologiestichting STW financiert excellent technisch-wetenschappelijk onderzoek dat uitzicht biedt op toepassing. Het onderzoeksresultaat moet bijdragen aan het oplossen van knelpunten in de innovatie en in de samenleving.

Meer informatie:
http://www.stw.nl/nl/content/bedrijfsleven-en-stw-investeren-24-miljoen-multidisciplinaire-technologie

Laatst gewijzigd:01 februari 2017 00:44
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vervuiling leidt tot risico's voor Arctische ganzen

  Vervuiling van lucht, water en bodem kan verstrekkende gevolgen hebben voor dieren in poolgebieden. Een internationaal team onder leiding van Isabella Scheiber, Maarten Loonen en Jan Komdeur van de Rijksuniversiteit Groningen, met collega's van de universiteiten...

 • 30 november 2018

  NTU Singapore and UG sign Double Doctorate agreement

  The highly ranked Nanyang Technological University ( NTU ) in Singapore and the University of Groningen (UG) have signed a Collaborative Degree PhD Programme in Materials and Nanoscience/-engineering . This agreement allows for the co-supervision of...

 • 29 november 2018

  SLF Afstudeerprijs voor student Technische Bedrijfskunde

  Masterstudent Bram Klein Kranenbarg van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de SLF Afstudeerprijs 2018 gewonnen. Hij nam het in de finale op tegen Collin Drent van de Technische Universiteit Eindhoven. De jury koos unaniem Bram Klein Kranenbarg als...