Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG wil sociale onrust voorspellen

17 januari 2014

Deze week staat Groningen in het middelpunt van de belangstelling. Dagelijks zijn er nieuwe acties en betogingen. Wordt het vanaf vandaag rustiger of escaleert het? Dit soort ‘kantelpunten’ in complexe sociale ontwikkelingen kunnen we slecht voorspellen. De RUG doet daarom onderzoek naar de ‘wisdom of crowds’: Weet u wat er gaat gebeuren? Doe mee!

‘Of mensen bereid zijn om de straat op te gaan, is goed te voorspellen’, zegt hoogleraar sociale psychologie Tom Postmes.  ‘In 2013 schreven we een boekje om het inzicht en begrip in sociale onrust te verhogen’.  

Heel kort samengevat zijn er 3 redenen om actie te gaan voeren. De eerste is dat er sprake moet zijn van een groep mensen met een ‘wij’-gevoel. Een ‘gedeelde sociale identiteit’ in jargon. De tweede is dat groepsleden onrecht of morele verontwaardiging ervaren: zij zitten fout. De derde is dat men het idee moet hebben dat protest effect zal hebben.

In Groningen is aan alle drie de voorwaarden voldaan: Groningers zijn verenigd, verontwaardigd en er wordt geluisterd. Maar we snappen nog veel te weinig van de veranderingen van moment tot moment: deze drie verklaren niet waarom onrust ineens escaleert of de-escaleert.
Doe daarom mee aan ons onderzoek!

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:34
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 19 september 2018

  Studenten RUG helpen leerlingen met toekomst stadslogistiek

  Bij het project Web Expeditie hebben leerlingen van verschillende scholen in het primair en voortgezet onderwijs onder leiding van studenten van de RUG gewerkt aan de toekomst van de stadslogistiek. De leerlingen zochten in een project van drie maanden...

 • 17 september 2018

  Pesten is een probleem van ons allemaal

  Van leerkrachten wordt veel verwacht; naast een stimulerend academisch klimaat, moeten ze er ook voor zorgen dat er niet gepest wordt in de klas. Ze zijn echter niet voldoende opgeleid om pesten effectief aan te kunnen pakken. Bovendien ontbreekt er...

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...