Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Express yourself – Understand the world

Talencentrum RUG viert 25-jarig bestaan met internationaal seminar
12 november 2013

Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) viert eind november haar 25-jarig bestaan. Onder de titel Express yourself – Understand the world wordt op vrijdag 29 november in Groningen een internationaal bedrijvenseminar georganiseerd.

Experts uit de wetenschap en de bedrijfspraktijk delen hun kennis en ervaring met bezoekers. Gastpresentaties zijn van prof. dr. Fons van de Vijver, cross-cultureel psycholoog van de Universiteit Tilburg en een zestal sprekers van internationaal opererende bedrijven in het noorden. Valkuilen en succes in internationaal onderhandelen en samenwerken worden vanuit de praktijk en het onderzoek belicht. Het Talencentrum presenteert daarnaast eigentijdse werkvormen van taaltraining. Voorbeelden zijn taaltraining met nieuwe media en de Interculturele EffectiviteitsTraining (IET) van cross-cultureel psycholoog prof. dr. J.P. van Oudenhoven van de RUG.

Gespecialiseerd expertisecentrum

Het Talencentrum RUG is al 25 jaar specialist en spin in het web bij ondersteuning van internationalisering binnen en buiten de universiteit. Dit varieert van het leren van Nederlands als Tweede Taal (NT2) voor buitenlanders tot taal- en communicatietrainingen voor hen die elders gaan werken of studeren. Op de golf van internationalisering van het universitair hoger onderwijs aan de RUG is het centrum uitgegroeid tot het meest gespecialiseerde expertisecentrum voor taal- en cultuurtraining in het noorden. Naast onderwijsinstellingen maken ook bedrijven, overheidsinstellingen en particulieren hier gebruik van. Directeur van het Talencentrum Anje Dijk: ‘Effectief taalonderwijs houdt rekening met de omgeving waarin je de taal gaat gebruiken en helpt om de competenties te ontwikkelen die nodig zijn om effectief te communiceren. We leren mensen de dingen die ze nodig hebben en die ze direct kunnen toepassen. Dat is wat ons drijft en inspireert, al 25 jaar.’

Gronings expertisecentrum voor internationalisering

Het Talencentrum begon als onderdeel van de vakgroep Toegepaste Taalkunde en startte in 1988 als zelfstandige eenheid met diverse taalcursussen: Engels, Nederlands, Frans, Spaans, Japans en Italiaans voor medewerkers, studenten en deelnemers uit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen. Toename van Engelstalige studierichtingen aan de universiteit vanaf de jaren ’90 stimuleerde grootschalig taalonderwijs in Engels en Moderne Vreemde Talen. Groeiende aandacht voor de interculturele samenleving en internationale economie stimuleerde dienstverlening aan de buitenwacht. Hoger opgeleiden zijn ook hier de primaire doelgroep van het Talencentrum. Kwaliteitsstandaarden van het TC sluiten aan bij het ‘European framework’ voor taalonderwijs. Het RUG-centrum participeert in Europese en landelijke projecten voor vernieuwing van taal- en cultuurtraining en de kwaliteit van internationaal hoger onderwijs. Specialistische diensten die het Talencentrum aanbiedt zijn :

 • Professionele vertaal, correctie- en ondertitelingservices voor alle talen
 • T ests en assessments voor internationale taaltoetsen; vanaf 2009 een eigen Taaltoets Engels.
 • Trainingen Engels voor professionals in allerlei beroepssituaties: presenteren, debatteren, het schrijven van (wetenschappelijke) artikelen of beleidsteksten.
 • In company trainingen voor bedrijven of brancheverenigingen, bijvoorbeeld de Gasunie of een landelijke beroepsvereniging van orthodontisten.   Cursussen Nederlandse taal voor Nederlanders
 • Tekstservices en o n-line trainingen, training met feedback op afstand, via skype of e-mail

Directeur Anje Dijk: 'Onze kracht is contextgericht en activerend taalonderwijs. Inspelen op gebruikersvragen, zorgen dat iemand datgene leert wat hij nodig heeft en wat hij of zij direct kan toepassen. De cursist is van begin af aan zelf actief aan de slag. Dankzij oa. nieuwe media kunnen we individueel en op afstand heel effectief begeleiden bij schrijf- en spreekvaardigheid. Tegelijkertijd is effectief onderwijs is bij ons ook een populair hoorcollege Social Dutch voor internationale studenten of een exclusieve intensieve taaltraining voor kleine groepen met overnachting in het University Hotel en een aanvullend cultureel programma in de stad.’ Het TC werkt met een staf van 20 taalspecialisten - veelal native speakers - en een pool van ruim 60 oproepkrachten voor alle talen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Business Research and Consulting | Nieuwe deadline zondag 19 augustus!

  Call to Dutch students: Geïnteresseerd in consultancy? Meld je dan aan voor het keuzevak Business Research and Consulting uiterlijk zondag 19 augustus voor 23.59 uur!