Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Express yourself – Understand the world

Talencentrum RUG viert 25-jarig bestaan met internationaal seminar
12 november 2013

Het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) viert eind november haar 25-jarig bestaan. Onder de titel Express yourself – Understand the world wordt op vrijdag 29 november in Groningen een internationaal bedrijvenseminar georganiseerd.

Experts uit de wetenschap en de bedrijfspraktijk delen hun kennis en ervaring met bezoekers. Gastpresentaties zijn van prof. dr. Fons van de Vijver, cross-cultureel psycholoog van de Universiteit Tilburg en een zestal sprekers van internationaal opererende bedrijven in het noorden. Valkuilen en succes in internationaal onderhandelen en samenwerken worden vanuit de praktijk en het onderzoek belicht. Het Talencentrum presenteert daarnaast eigentijdse werkvormen van taaltraining. Voorbeelden zijn taaltraining met nieuwe media en de Interculturele EffectiviteitsTraining (IET) van cross-cultureel psycholoog prof. dr. J.P. van Oudenhoven van de RUG.

Gespecialiseerd expertisecentrum

Het Talencentrum RUG is al 25 jaar specialist en spin in het web bij ondersteuning van internationalisering binnen en buiten de universiteit. Dit varieert van het leren van Nederlands als Tweede Taal (NT2) voor buitenlanders tot taal- en communicatietrainingen voor hen die elders gaan werken of studeren. Op de golf van internationalisering van het universitair hoger onderwijs aan de RUG is het centrum uitgegroeid tot het meest gespecialiseerde expertisecentrum voor taal- en cultuurtraining in het noorden. Naast onderwijsinstellingen maken ook bedrijven, overheidsinstellingen en particulieren hier gebruik van. Directeur van het Talencentrum Anje Dijk: ‘Effectief taalonderwijs houdt rekening met de omgeving waarin je de taal gaat gebruiken en helpt om de competenties te ontwikkelen die nodig zijn om effectief te communiceren. We leren mensen de dingen die ze nodig hebben en die ze direct kunnen toepassen. Dat is wat ons drijft en inspireert, al 25 jaar.’

Gronings expertisecentrum voor internationalisering

Het Talencentrum begon als onderdeel van de vakgroep Toegepaste Taalkunde en startte in 1988 als zelfstandige eenheid met diverse taalcursussen: Engels, Nederlands, Frans, Spaans, Japans en Italiaans voor medewerkers, studenten en deelnemers uit het bedrijfsleven en overheidsinstellingen. Toename van Engelstalige studierichtingen aan de universiteit vanaf de jaren ’90 stimuleerde grootschalig taalonderwijs in Engels en Moderne Vreemde Talen. Groeiende aandacht voor de interculturele samenleving en internationale economie stimuleerde dienstverlening aan de buitenwacht. Hoger opgeleiden zijn ook hier de primaire doelgroep van het Talencentrum. Kwaliteitsstandaarden van het TC sluiten aan bij het ‘European framework’ voor taalonderwijs. Het RUG-centrum participeert in Europese en landelijke projecten voor vernieuwing van taal- en cultuurtraining en de kwaliteit van internationaal hoger onderwijs. Specialistische diensten die het Talencentrum aanbiedt zijn :

 • Professionele vertaal, correctie- en ondertitelingservices voor alle talen
 • T ests en assessments voor internationale taaltoetsen; vanaf 2009 een eigen Taaltoets Engels.
 • Trainingen Engels voor professionals in allerlei beroepssituaties: presenteren, debatteren, het schrijven van (wetenschappelijke) artikelen of beleidsteksten.
 • In company trainingen voor bedrijven of brancheverenigingen, bijvoorbeeld de Gasunie of een landelijke beroepsvereniging van orthodontisten.   Cursussen Nederlandse taal voor Nederlanders
 • Tekstservices en o n-line trainingen, training met feedback op afstand, via skype of e-mail

Directeur Anje Dijk: 'Onze kracht is contextgericht en activerend taalonderwijs. Inspelen op gebruikersvragen, zorgen dat iemand datgene leert wat hij nodig heeft en wat hij of zij direct kan toepassen. De cursist is van begin af aan zelf actief aan de slag. Dankzij oa. nieuwe media kunnen we individueel en op afstand heel effectief begeleiden bij schrijf- en spreekvaardigheid. Tegelijkertijd is effectief onderwijs is bij ons ook een populair hoorcollege Social Dutch voor internationale studenten of een exclusieve intensieve taaltraining voor kleine groepen met overnachting in het University Hotel en een aanvullend cultureel programma in de stad.’ Het TC werkt met een staf van 20 taalspecialisten - veelal native speakers - en een pool van ruim 60 oproepkrachten voor alle talen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 17 oktober 2018

  Onderling contact tussen patiënten via social media leidt tot betere relatie met zorgverlener

  Chronisch zieken hebben baat bij online medisch advies van andere patiënten via bijvoorbeeld een Facebookgroep. Onderling contact tussen patiënten via social media heeft namelijk vaak een positief effect op de relatie tussen patiënt en zorgverlener...

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...