Skip to ContentSkip to Navigation
About usNews and EventsNews articles

Dagdromen om psychische klachten te voorkomen

Claudi Bockting mede-auteur doe-boek 'Tussen droom en dip'
31 oktober 2013

Veel mensen denken dat werken aan jezelf per definitie zwaar is, maar het tegendeel is waar. Niet iedereen heeft zin, tijd of geld voor een therapeut of coach. Dat hoeft ook helemaal niet als je wat aandacht aan je mentale gezondheid geeft, in een periode dat het goed of juist wat minder met je gaat. Met het boek ‘Tussen dip en droom’ laten Claudi Bockting, adjunct hoogleraar Klinische Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en gezondheidszorgpsycholoog Evelien van Valen zien dat het leuk en inspirerend is om met je mentale gezondheid aan de slag te gaan.

Dagdromen

Nu eens niet een zwaarlijvig en pittig boek, daar zijn er al vele van, maar een praktisch handboek wat helder en luchtig een handvat geeft bij mensen die dit nodig vinden”, aldus mede-auteur Van Valen. In het doe-boek worden eenvoudige technieken aangereikt om meer grip op je gedachten en emoties te krijgen. Door gericht te leren dagdromen krijg je grip op de negatieve gedachten die je belemmeren en ga je je beter voelen. De oefeningen, tips en de herkenbare voorbeelden brengen je weer in balans.

Volgens Claudi Bockting is het boek vooral gericht op de preventie van het ontstaan van psychische klachten en niet direct bedoeld voor mensen die op dit moment depressief zijn. De beschreven technieken zijn afkomstig uit de klinische psychologie. "Aan de hand van deze technieken, gebaseerd op technieken uit de cognitieve therapie, kunnen mensen grip op zichzelf krijgen. Het is bewezen dat deze technieken effectief zijn bij het voorkomen van terugval bij depressie en cognitieve therapie is bewezen effectief bij het voorkomen van psychische aandoeningen in het algemeen, in het bijzonder bij mensen die veel piekeren ".

Over de auteurs

Claudi Bockting is als adjunct-hoogleraar verbonden aan de vakgroep Klinische Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bockting richt zich in haar onderzoek onder meer op potentieel beïnvloedbare factoren die een stoornis veroorzaken en/of in stand houden, waaronder interventies die de kans op terugval verminderden bij depressie (zie www.doorbreek-depressie.nl) . Ze richt zich daarnaast ook op de ontwikkeling en evaluatie van nieuwe psychologische behandelmethoden. Bockting is tevens werkzaam als klinisch psycholoog bij een GGZ-instelling.

Evelien van Valen is werkzaam in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam als neuropsycholoog en gezondheidszorgpsycholoog. Van Valen behandelt en diagnosticeert patiënten met hersenschade.

Tussen dip en droom: durf te voelen, doorbreek je patronen

Auteurs: Claudi Bockting, Evelien van Valen

Uitvoering: Paperback

ISBN: 9789000328857

Uitgever: Unieboek Spectrum

Laatst gewijzigd:08 juli 2019 14:39

Meer nieuws

 • 16 juli 2019

  13 Veni-subsidies voor jonge Groningse onderzoekers

  Dertien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Een mooi resultaat; vorig jaar ontvingen twaalf Groningers een Veni. Veni-subsidies zijn bestemd voor...

 • 10 juli 2019

  Beving van Westerwijtwerd had impact in de wijde omgeving

  De aardbeving van Westerwijtwerd op 22 mei 2019 werd in de gemeenten Loppersum, het Hogeland en Groningen door een grote meerderheid van de bevolking gevoeld. Vrijwel niemand had direct na de beving acute hulp nodig. Wel stelt men kort na de beving...

 • 08 juli 2019

  Zeven RUG-projecten krijgen financiering via de NWA Ideeëngenerator

  De NWO heeft aan 37 out-of-the-box onderzoeksideeën financiering toegekend vanuit de Ideeëngenerator. Een belangrijk kenmerk van de projecten is een mogelijke maatschappelijke impact. Elk van de onderzoekers krijgt 50.000 euro beschikbaar om met samen...