Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

“Excellentie schept verplichtingen”

Toekomstvisie nieuwe decaan Kocku von Stuckrad
16 september 2013
Decaan prof. Kocku von Stuckrad
Decaan prof. Kocku von Stuckrad

Prof. dr. Kocku von Stuckrad is per 1 september prof. dr. Geurt Henk van Kooten opgevolgd als decaan van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn eerste officiële optreden was de opening van het Academisch Jaar van de faculteit in de Doopsgezinde Kerk te Groningen op 4 september. Hij heeft drie doelstellingen die hij wil uitvoeren tijdens zijn decanaat.

Van Stuckrad is net terug van zijn sabbatical in Erfurt. Hier deed hij onderzoek voor zijn binnenkort te verschijnen boek The Scientification of Religion. A Historical Study of Discursive Change, 1800 – 2000. Als decaan krijgt hij nu minder tijd voor onderzoek, maar hij verwelkomt de bestuurlijke taken die liggen te wachten. ”Als portefeuillehouder onderzoek krijg ik de kans om de onderzoekstructuren van de faculteit te beïnvloeden. Het is een mooie opdracht om een goede sfeer te creëren en de juiste voorwaarden te scheppen zodat onze onderzoekers kunnen excelleren.”

Engelstalige bachelor

“Maar”, waarschuwt hij, “excellentie schept verplichtingen”. Hij is trots op de hoge scores van de faculteit in de afgelopen wetenschappelijke visitatie. Deze trots moet de faculteit nu ook gaan uitstralen. Een van zijn eerste doelstellingen voor de komende jaren is het versterken van de internationale positie van de faculteit, ook op onderwijsgebied. Hij is dan ook bijzonder verheugd dat de faculteit vanaf volgend studiejaar een eenjarige Engelstalige track in de bachelor opleiding gaat aanbieden. “We zijn op onderzoeksgebied wereldwijd toonaangevend. Daar horen ook studenten van over de hele wereld bij. We moeten een European player worden voor universitair onderwijs. Alleen een Engelstalige master is dan niet voldoende.”

Subsidies

Een tweede speerpunt is de professionalisering van de subsidieaanvragen. “De kwaliteit van ons wetenschappelijk onderzoek moet zich vertalen in het binnenhalen van meer subsidies. Ik wil er voor zorgen dat er meer ondersteuning komt en procedures ontwikkelen die het voor onze wetenschappers makkelijker maken subsidieaanvragen te doen. Hierin moeten we ook creatief zijn en buiten bestaande procedures zoals die van NWO kijken. Een mooi voorbeeld is het crowdfunding project van Mladen Popović. Door het binnenhalen van particulier geld hoopt hij met behulp van kunstmatige intelligentie te kunnen onderzoeken wie de Dode Zeerollen hebben geschreven.”

Groei

Deze twee speerpunten moeten leiden tot groei van de faculteit. In studentenaantallen en in onderzoeksprojecten waardoor meer wetenschappelijk personeel kan aangetrokken worden. Zijn voorganger prof. dr. Geurt Henk van Kooten heeft de fundamenten voor deze groei gelegd. “De faculteit staat er goed voor. Er is een duidelijke focus gekomen op de kwaliteit van onderzoek en onderwijs en de faculteit heeft nu een coherent profiel. Ook het aantrekken van de Protestantse Theologische Universiteit en de bijzondere hoogleraren is een grote verdienste van mijn voorganger. Deze lijnen ga ik voortzetten en verder uitbouwen.”

Laatst gewijzigd:04 december 2015 15:49
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 december 2018

  Vredesambassadeur worden

  Vicki Collinge en Marieke Klijnstra rapporteren over hun bezoek aan de UN Peace Summit for Emerging Leaders in Bangkok, 28-30 november 2018.

 • 23 november 2018

  Lancering Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn

  Op 30 november 2018 wordt het Centrum voor Religie, Gezondheid en Welzijn van de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen gelanceerd met een symposium over aardbevingen, seksueel welzijn en de dood. Het Centrum...

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...