Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Lustrumjaar feestelijk geopend

03 september 2013
Leden van de studentenverenigingen brengen een toost uit met het bestuur van de universiteit tijdens de opening van het Academisch Jaar. Na de officiële plechtigheid in het Academiegebouw barstte het feest op het Broerplein los.
Leden van de studentenverenigingen brengen een toost uit met het bestuur van de universiteit tijdens de opening van het Academisch Jaar. Na de officiële plechtigheid in het Academiegebouw barstte het feest op het Broerplein los.

Thema van de opening was dit jaar de academische vrijheid. Daarnaast werd de start gevierd van het lustrumjaar waarin de universiteit haar 400-jarige bestaan herdenkt. ‘Het jaar 2013-2014 wordt een jaar om trots op te zijn,’ zei Rector Magnificus Elmer Sterken in zijn rede. Aan de viering van het 400-jarig bestaan verbindt de universiteit een onderzoeksproject rond een door het publiek gekozen onderwerp. In de komende vier weken kan daarover worden gestemd op www.rug400.nl

Prof. dr. Klaas Knot
Prof. dr. Klaas Knot

Een belangrijke spreker was prof. dr. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank en alumnus van de universiteit. Kennis vergaren, inzicht krijgen, verklaringen vinden voor complexe problemen, maar vooral de wil om echt alles te weten van een vakgebied, noemde hij als mooie redenen om voor een academische studie te kiezen. ‘Deze intense dorst naar kennis brengt je een vorm van kapitaal waar de beurskoersen nooit invloed op hebben. Een vorm van rijkdom die je niet kunt verliezen ’

Zie ook:

Rede van Rector Magnificus prof. dr. Elmer Sterken

Rede van prof. dr. Beatriz Noheda

Rede van prof. dr. Klaas Knot

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 24 september 2018

  Keurig groen gedrag kan sociaal verrekte ongemakkelijk zijn

  Waarom is het zo moeilijk een heilig boontje te zijn? Jan Willem Bolderdijk over zijn onderzoek naar de schurende randjes van duurzaam gedrag.

 • 11 september 2018

  Van Klokhuis-vraag naar Veni-subsidie

  Als kind was Jorrig Vogels al gefascineerd door taal en vergeleek hij de verschillende woorden voor ingrediënten op verpakkingen. Een jaar terug sleepte de taalonderzoeker een Veni-beurs in de wacht. ‘Taal heeft iets telepathisch: het beeld dat ík in...

 • 07 september 2018

  Constructief overleg – gezamenlijke overeenkomst

  Na een intensief en constructief gesprek met de actievoerende studenten van studentenpartij DAG en ROOD (jongeren SP) is donderdagavond een gezamenlijke overeenkomst bereikt op vier punten, vooral gericht op de lange termijn.