Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Sacha de Boer voert kunstopdracht Rijksuniversiteit Groningen uit

29 augustus 2013

Voor haar 400-jarig bestaan organiseert de RUG in samenwerking met de Groningen City Club een foto-expositie over het Groninger DNA. Een expositie in de openbare ruimte over de verwevenheid van de de universiteit met stad en regio. Fotografe en oud-nieuwslezeres Sacha de Boer gaat hiervoor tien kunstfoto’s en vijftien documentairefoto’s maken. De aftrap van de samenwerking is beklonken met het campagnebeeld voor het muziektheaterspektakel Voor Eeuwig - een tiendaagse openluchtvoorstelling op de Zernike Campus te Groningen, in coproductie met het Noord Nederlands Toneel. De foto's voor de expositie zullen volgen.

Sacha de Boer studeerde communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is bekend met het universitaire leven en heeft als journalist veel van de wereld gezien. Als fotograaf legt zij zich toe op portretten en documentairefotografie. Vanwege deze ‘brede blik’ en haar manier van fotograferen heeft de RUG haar voor deze foto-opdracht gevraagd.

Groninger DNA

De RUG is de op één na oudste universiteit van Nederland en de enige universiteit in het Noorden. Stad en omgeving maken de universiteit tot wat zij is, maar het omgekeerde geldt ook. Al 400 jaar draagt de RUG bij aan de ontwikkeling, werkgelegenheid, cultuur en sfeer in stad en regio. De stad Groningen heeft daardoor iets eigens, een speciaal DNA. Deze wederzijdse verbondenheid komt ook tot uiting in alle RUG400-evenementen van de RUG: in thematiek, betrokkenheid van het publiek en samenwerking met diverse partners, zoals de Groningen City Club. De ondernemers in de binnenstad en daarbuiten zijn een belangrijke motor voor de economische ontwikkeling. Daarom hecht de RUG veel waarde aan deze partner voor de inbedding van het 400-jarig bestaan van de RUG in de samenleving.

Kunst- en documentairefoto’s  

Gezond ouder worden, energie en duurzame maatschappij zijn de speerpunten van de RUG. Deze noordelijke en maatschappelijke thema’s staan centraal in de documentairefoto’s die Sacha de Boer gaat maken. De vijftien foto’s komen op banieren in het centrum van de stad te hangen. De kunstfoto’s verbeelden tien van de RUG400-evenementen die in samenwerking met vele noordelijke partners tot stand komen. De kunstfoto’s worden gebruikt voor de campagnebeelden en komen op de verschillende evenementlocaties in de stad te staan. De locaties worden in overleg met de gemeente Groningen gekozen. Het campagnebeeld voor de openluchtvoorstelling Voor Eeuwig is de eerste in deze serie. In aanloop naar de festiviteiten zal de RUG de andere negen beelden bekend maken.

Expositie markeert verbindingswegen

In 2014 wordt Groningen een maand lang, van 15 mei t/m 15 juni, ondergedompeld in een feestelijk programma rondom het RUG400-thema For Infinity (4∞). Er wordt feestgevierd, gesport, kennis en cultuur gedeeld. Sacha de Boer exposeert tijdens deze feestmaand. De expositie markeert de verbindingswegen naar de universiteitsgebouwen en de markante plekken die betrekking hebben op de RUG400-evenementen in de binnenstad.

Het volledige RUG400-programma is te vinden op www.rug400.nl .

Meer informatie: Els van den Berg, RUG400-lustrumcoördinator

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 16:27

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...