Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG onderzoekt effect van dans en beweging op Noorderzon-publiek

12 augustus 2013

Hoe kan kunst ons wereldbeeld beïnvloeden? Wat beleeft iemand bij het kijken naar dans? Waarom komen mensen naar het theater? Op Noorderzon doet de Rijksuniversiteit Groningen tijdens een voorstelling van Random Collision wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van dans en beweging op het publiek. Toeschouwers kunnen op 15, 16, en 17 augustus gratis deelnemen aan ‘Experiment A’ door in de Noorderkerk een dansvoorstelling te observeren.

Het is onmiskenbaar dat goede kunst fascineert. Ook op sociaal vlak worden aan kunst allerhande effecten toegeschreven: kunst beïnvloedt zowel gevoelens als gedachten. Dergelijke ideeën over de effecten van kunst spelen ook een rol bij kunstenaars zelf. Choreografen zoeken bijvoorbeeld actief naar manieren om de beleving en gedachten van het publiek te prikkelen. Maar ondanks de herkenbaarheid van de gevoelens die kunst kan oproepen, is er weinig wetenschappelijke kennis over publieksreacties.

Experiment A

‘Wat we tijdens de voorstelling willen onderzoeken, is hoe het publiek bij dans betrokken raakt. De voorstelling is een wetenschappelijk experiment, maar ook gewoon mooi om naar te kijken en leuk om mee te maken,’ zegt Namkje Koudenburg, promovenda sociale psychologie aan de RUG. Koudenburg vormt samen met Aafke van Mourik Broekman, Ernestine Gordijn, Tom Postmes en Tjeerd Andringa het multidisciplinaire onderzoeksteam.

Meer informatie

De voorstelling ‘Experiment A’ draait op 15, 16 en 17 augustus van 17.00-17.30, 18.00-18.30, 19.00-19.30 en 20.00-20.30 uur in de Noorderkerk (vlak bij het Noorderplantsoen). Gratis kaarten zijn te verkrijgen bij de kassa van Noorderzon Festival of via de website www.noorderzon.nl

Contact: Namkje Koudenburg, promovenda sociale psychologie

Experiment A
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 18 februari 2019

  Ook onderzoek dóen draagt bij aan de zorg

  GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut Klaske Glashouwer is science-practitioner. Bij GGZ-instelling Accare behandelt ze kinderen en jongeren met eetstoornissen en coördineert ze onderzoek. Aan de Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen...

 • 15 februari 2019

  Stynke Castelein wint de Vrouw in de Media Award Groningen 2018

  Stynke Castelein, bijzonder hoogleraar herstelbevordering bij ernstige psychische aandoeningen aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd onderzoek bij Lentis, ontvangt de Vrouw in de Media Award 2018 voor de provincie Groningen.

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...