Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG onderzoekt effect van dans en beweging op Noorderzon-publiek

12 augustus 2013

Hoe kan kunst ons wereldbeeld beïnvloeden? Wat beleeft iemand bij het kijken naar dans? Waarom komen mensen naar het theater? Op Noorderzon doet de Rijksuniversiteit Groningen tijdens een voorstelling van Random Collision wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van dans en beweging op het publiek. Toeschouwers kunnen op 15, 16, en 17 augustus gratis deelnemen aan ‘Experiment A’ door in de Noorderkerk een dansvoorstelling te observeren.

Het is onmiskenbaar dat goede kunst fascineert. Ook op sociaal vlak worden aan kunst allerhande effecten toegeschreven: kunst beïnvloedt zowel gevoelens als gedachten. Dergelijke ideeën over de effecten van kunst spelen ook een rol bij kunstenaars zelf. Choreografen zoeken bijvoorbeeld actief naar manieren om de beleving en gedachten van het publiek te prikkelen. Maar ondanks de herkenbaarheid van de gevoelens die kunst kan oproepen, is er weinig wetenschappelijke kennis over publieksreacties.

Experiment A

‘Wat we tijdens de voorstelling willen onderzoeken, is hoe het publiek bij dans betrokken raakt. De voorstelling is een wetenschappelijk experiment, maar ook gewoon mooi om naar te kijken en leuk om mee te maken,’ zegt Namkje Koudenburg, promovenda sociale psychologie aan de RUG. Koudenburg vormt samen met Aafke van Mourik Broekman, Ernestine Gordijn, Tom Postmes en Tjeerd Andringa het multidisciplinaire onderzoeksteam.

Meer informatie

De voorstelling ‘Experiment A’ draait op 15, 16 en 17 augustus van 17.00-17.30, 18.00-18.30, 19.00-19.30 en 20.00-20.30 uur in de Noorderkerk (vlak bij het Noorderplantsoen). Gratis kaarten zijn te verkrijgen bij de kassa van Noorderzon Festival of via de website www.noorderzon.nl

Contact: Namkje Koudenburg, promovenda sociale psychologie

Experiment A
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...