Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG onderzoekt effect van dans en beweging op Noorderzon-publiek

12 augustus 2013

Hoe kan kunst ons wereldbeeld beïnvloeden? Wat beleeft iemand bij het kijken naar dans? Waarom komen mensen naar het theater? Op Noorderzon doet de Rijksuniversiteit Groningen tijdens een voorstelling van Random Collision wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van dans en beweging op het publiek. Toeschouwers kunnen op 15, 16, en 17 augustus gratis deelnemen aan ‘Experiment A’ door in de Noorderkerk een dansvoorstelling te observeren.

Het is onmiskenbaar dat goede kunst fascineert. Ook op sociaal vlak worden aan kunst allerhande effecten toegeschreven: kunst beïnvloedt zowel gevoelens als gedachten. Dergelijke ideeën over de effecten van kunst spelen ook een rol bij kunstenaars zelf. Choreografen zoeken bijvoorbeeld actief naar manieren om de beleving en gedachten van het publiek te prikkelen. Maar ondanks de herkenbaarheid van de gevoelens die kunst kan oproepen, is er weinig wetenschappelijke kennis over publieksreacties.

Experiment A

‘Wat we tijdens de voorstelling willen onderzoeken, is hoe het publiek bij dans betrokken raakt. De voorstelling is een wetenschappelijk experiment, maar ook gewoon mooi om naar te kijken en leuk om mee te maken,’ zegt Namkje Koudenburg, promovenda sociale psychologie aan de RUG. Koudenburg vormt samen met Aafke van Mourik Broekman, Ernestine Gordijn, Tom Postmes en Tjeerd Andringa het multidisciplinaire onderzoeksteam.

Meer informatie

De voorstelling ‘Experiment A’ draait op 15, 16 en 17 augustus van 17.00-17.30, 18.00-18.30, 19.00-19.30 en 20.00-20.30 uur in de Noorderkerk (vlak bij het Noorderplantsoen). Gratis kaarten zijn te verkrijgen bij de kassa van Noorderzon Festival of via de website www.noorderzon.nl

Contact: Namkje Koudenburg, promovenda sociale psychologie

Experiment A
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Er gaat al 80 jaar niets boven de Groningse sociologen

  De afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen bestaat 80 jaar. Dit viert de afdeling met studenten, stafleden en alumni op vrijdag 12 oktober met een feestelijk programma in het Grand Theater in Groningen.