Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gratama Wetenschapsprijs voor braindrain-onderzoek van Viktor Venhorst

19 juli 2013

Dr. Viktor Venhorst (Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen) heeft tijdens de Zomerceremonie van de Rijksuniversiteit Groningen de Gratama Wetenschapsprijs 2013 in ontvangst genomen. Aan de prijs is een geldbedrag van € 25.000 verbonden. De prijs werd uitgereikt door Jan Gratama, voorzitter van de Gratama-stichting.

De Gratama Wetenschapsprijs voor 'vernieuwend, maatschappelijk relevant en spraakmakend onderzoek’ wordt om het jaar toegekend aan een jonge onderzoeker van de Universiteit Leiden of de Rijksuniversiteit Groningen.

Venhorst krijgt de prijs voor het onderzoek waarop hij in 2012 cum laude promoveerde. In zijn proefschrift ‘Smart move? : the spatial mobility of higher education graduates’ staat de mobiliteit van recent afgestudeerden van Nederlandse universiteiten en hbo-instellingen centraal. De kans dat studenten verhuizen richting Randstad blijkt flink uiteen te lopen voor verschillende afstudeerrichtingen. Bovendien steekt de braindrain uit de provincie niet zo eenvoudig in elkaar als vaak wordt gedacht; het zijn niet automatisch de beste studenten die de periferie verlaten. Uit het onderzoek werd duidelijk dat de aanwezigheid van ruime mogelijkheden op de arbeidsmarkt de belangrijkste factor in de locatiekeuze is.

In twee onderzoeken daarna, getiteld ‘Brain Drain of Brain Gain: hoger opgeleiden in grote steden in Nederland’ en ‘Geslaagd in de Stad’, laat Venhorst zien dat hij in staat is om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek over te brengen naar de wereld van de politieke praktijk, lokale bestuurders en beleidsmakers en burgers. Uit de belangstelling van de media bleek dat zijn werk met recht de stempels maatschappelijk relevant en spraakmakend mag dragen.

Gratama Stichting

De Gratama Stichting is een in 1925 opgericht familiefonds en is gevestigd in Harlingen. Zij ondersteunt en stimuleert projecten op het gebied van wetenschap en onderwijs met een maatschappelijke relevantie. Het fonds geeft eenmaal per jaar subsidie aan medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Hiertoe werkt de Stichting nauw samen met het Leids Universiteits Fonds en de Stichting Groninger Universiteitsfonds.

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 16:42

Meer nieuws

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 09 november 2018

  De economische geografie van geluk

  Is geografie van belang als het gaat om geluk? In hoeverre beïnvloedt waar we leven hoe we ons voelen en waarom? Hoogleraar economische geografie Dimitris Ballas stelt dat deze vragen nog niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen in de groeiende...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...