Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Extra Colloquium Mathematics, Henny Bijleveld

20 juni 2013

Join us for coffee and tea at 15.30 p.m.

Date:                          Thursday, June 20th 2013

Speaker:                     Henny Bijleveld

Room:                         5161.0293 (Bernoulliborg)

Time:                           11.00

Title: “A Quasi-Simultaneous Interaction method for the Determination of Aerodynamic Forces on Wind Turbine Blades”


Abstract:

For the determination of aerodynamic forces on newly developed wind turbine blades, the widely used methods are not accurate enough. The increase in blade length requires also an increase in the accuracy of the numerical methods used for design.

An increase in accuracy can easily be achieved by adding viscous effects to the flow model used. In order to incorporate this, the computational domain is split into a viscous and an inviscid domain. An interaction method is needed to ‘glue’ these regions.

The quasi-simultaneous interaction method, developed by Veldman, is very suitable here. In this method the viscous region, modeled as a boundary layer, is solved simultaneously with an approximation of the external flow domain. The external domain, modeled as a potential flow, is calculated subsequently. This process is repeated until convergence is achieved.

The quasi-simultaneous interaction method is a very robust method which prevents the numerical singularity of the direct method to occur and it is very flexible in terms of changing flow models.

Simulations show that the method converges starting from scratch even for regions with large separation. The result of a simulation over a NACA0012 airfoil shows that the method yields an accurate result using very little computational power.

Colloquium coordinators are Prof.dr. A.C.D. van Enter (e-mail : A.C.D.van.Enter@rug.nl) and

Dr. A.V. Kiselev (e-mail: a.v.kiselev@rug.nl )

http://www.rug.nl/research/jbi/news/colloquia/mathematics-colloquia/

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:37

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....