Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Afscheidssymposium Louwrens Hacquebord

06 mei 2013

Op 28 mei 2013 organiseert het Arctisch Centrum een symposium voor prof. dr. Louwrens Hacquebord die met emeritaat gaat.

Hacquebord was Nederlands eerste hoogleraar Arctische en Antarctische wetenschappen. Het is zijn grote verdienste dat het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen een bloeiend multidisciplinair onderzoekscentrum is geworden met grote nationale en internationale bekendheid zowel binnen als buiten de wetenschappelijke wereld.

Smeerenburg

Hacquebord werd bekend dankzij zijn onderzoek naar de 17e eeuwse walvisvaarders nederzetting Smeerenburg. Hierop promoveerde hij in 1984 cum laude aan de Universiteit van Amsterdam. Later deed Hacquebord archeologisch en historisch onderzoek naar de exploitatie van de polaire gebieden en de geopolitieke gevolgen. De bekroning op zijn werk was het LASHIPA-project (History of Large Scale Resource Exploitation in Polar Areas), waarvan de start plaatsvond tijdens het Internationale Pooljaar. In dat project werd de geschiedenis van de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen in het poolgebied van de 17e tot heden onderzocht.

Arctische Raad

Mede dankzij de inzet van Hacquebord werd Nederland in 1996 waarnemer in de Arctische Raad. Dankzij zijn brede polaire expertise is Hacquebord adviseur van het interdepartementale polair overleg en weet ook het bedrijfsleven hem in toenemende mate te vinden voor advies. Internationaal speelde hij een rol bij de oprichting van het International Arctic Science Committee waarvan hij jarenlang vice-voorzitter was.

Louwrens Hacquebord werd in 2011 benoemd tot Officier in de orde van Oranje Nassau.

Tijdens zijn afscheidssymposium zullen diverse internationaal gerenommeerde onderzoekers spreken, waaronder Robert Corell die vooral bekend is geworden als voorzitter van het Arctic Climate Impact Assessment.

Programma: zie Willem Barentsz Poolinstituut

Noot voor de redactie

Meer informatie:

·         Louwrens Hacquebord

·        Annette Scheepstra

Laatst gewijzigd:10 januari 2018 16:51
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....