Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

‘Eiwitschakelaar’ bepaalt of stamcellen specialiseren of vernieuwen

18 maart 2013

Onderzoekers in het UMCG hebben ontdekt welk eiwitcomplex het lot van stamcellen bepaalt. De samenstelling van dit eiwitcomplex werkt als een schakelaar die bepaalt of stamcellen uitrijpen tot cellen met een specifieke functie in het lichaam, of zorgen voor de productie van nieuwe stamcellen. De onderzoekers publiceren hun resultaten 18 maart 2013 in het toonaangevende tijdschrift Nature Cell Biology.

“We hebben dit mechanisme bij stamcellen in het bloed aangetoond,” zegt prof. dr. Gerald de Haan, codirecteur van het European Institute for the Biology of Ageing (ERIBA). “Zorgt de schakelaar voor te veel vernieuwing van stamcellen dan ontstaat leukemie, en als cellen teveel specialiseren ontstaat bloedceltekort. Het onderzoek geeft daarmee fundamenteel inzicht in de rol van stamcellen in de subtiele balans tussen ziekte en gezondheid.”

Veroudering

Onderzoek naar stamcellen is van groot belang om verouderingsprocessen beter te begrijpen. De Haan: “We weten dat bloedvormende stamcellen op oudere leeftijd minder goed werken. Maar welke processen veranderen dan precies?” De nieuwe inzichten in de werking van het eiwitcomplex als schakelaar stellen de onderzoekers in staat om verder te kijken hoe veroudering samenhangt met veranderingen in de balans tussen vernieuwing en specialisatie (uitrijping) van stamcellen.

Samenstelling

Karin Klauke, de promovendus die het onderzoek uitvoerde, vond dat het eiwitcomplex in samenstelling varieert doordat vier verschillende eiwitten al of niet aanwezig zijn. Deze eiwitten concurreren met elkaar voor dezelfde positie in het complex. Een van de vier eiwitten, Cbx7, moet aanwezig zijn om celvernieuwing te induceren. Als Cbx7 ontbreekt, en één van de andere drie eiwitten (Cbx2, 4 of 8) in het complex zit, wordt de aanmaak van nieuwe stamcellen geremd en specialiseren de cellen juist tot bloedcellen.

Meerdere typen stamcellen

De onderzoekers hebben de rol van het Cbx7 eiwit voor de vernieuwing van stamcellen in eerste instantie voor bloedcellen aangetoond. Het eiwit werd echter ook gevonden in vroege embryonale stamcellen. Daarom verwachten de onderzoekers dat het Cbx7 niet specifiek is voor bloed stamcellen, maar dat het een algemene rol speelt in de werking en regulering van allerlei typen stamcellen.

Link naar publicatie: http://www.nature.com/ncb/journal/vaop/ncurrent/abs/ncb2701.html

Meer informatie: tel. (050) 361 22 00

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:32
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....