Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Judith Rosmalen - Idiographic methods and their applications in medicine

12 februari 2013

Scientific studies in the field of medicine are typically based on group designs. They compare cases and controls for the presence of specific risk factors, or they compare the development of diseases in groups of people that are exposed or unexposed to certain risk factors. The results such studies provide thus apply to the average group member, and cannot be generalized to specific individuals. Idiographic methods are based on analyses within individuals. Analyses are performed on time series of symptoms and triggering factors within a single individual. Time series analyses enable to predict symptom fluctuations in individuals, based on preceding fluctuations in other parameters. Such analyses might enable splitting heterogeneous groups of patients into more homogeneous phenotypes. We recently provided proof of principle that time series analyses are able to provide tailor-made lifestyle advice, in a study towards depression and physical activity. This study will be presented as an example of the possibilities of time series analyses in clinical care.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 02 oktober 2018

  Young Academy Groningen verwelkomt acht nieuwe leden

  De Young Academy Groningen (YAG) heeft acht nieuwe leden benoemd uit verschillende vakgebieden van deRijksuniversiteit Groningen.Dr. Laura Bringmann, dr. Jan Willem Bolderdijk, dr. Nanna Hilton, dr. Tina Kretschmer, dr.Jocelien Olivier, dr. Saskia Peels,...

 • 02 oktober 2018

  Peter van Kampen over de samenwerking met Duitse instellingen

  Op slechts 50 kilometer afstand ten oosten van Groningen bevindt zich de vierde grootste economie ter wereld. Hoewel de fysieke grens met Duitsland weinig meer voorstelt, zijn er mentale drempels waardoor de samenwerking van Nederlandse bedrijven met...