Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

The epidemiology and cost-effectiveness of vaccination strategies against infectious diseases: a focus on Varicella zoster, pandemic influenza A/H1N1 2009, and Streptococcus pneumoniae

25 februari 2013

Promotie: dhr. A.J. van Hoek, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The epidemiology and cost-effectiveness of vaccination strategies against infectious diseases: a focus on Varicella zoster, pandemic influenza A/H1N1 2009, and Streptococcus pneumoniae

Promotor(s): prof.dr. M.J. Postma, prof.dr. W.J. Edmunds

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Waterpokken beïnvloeden kosteneffectiviteit vaccinatie tegen gordelroos

Het Varicella zoster virus veroorzaakt waterpokken en gordelroos. Tegen beide ziekten is er een vaccin. In zijn onderzoek laat Albert Jan van Hoek onder meer zien dat het vaccineren van ouderen tegen gordelroos kosteneffectief is in Engeland en bijna kosteneffectief in Nederland.

Ook behandelt hij de vraag of we kinderen moeten vaccineren tegen waterpokken. Het lijkt er op dat er een grotere kans is op gordelroos wanneer er geen waterpokken heerst. Hierdoor is het waterpokkenvaccin alleen kosteneffectief als je kijkt op de hele lange termijn, wanneer iedereen minder kans heeft op gordelroos omdat hij/zij gevaccineerd is.

Tijdens de uitbraak van de pandemische (‘Mexicaanse’) griep H1N1 in 2009 was er de vraag hoe het nieuwe vaccin het beste kon worden ingezet: alleen het vaccineren van kinderen, ouderen, risicogroepen of een combinatie? Van Hoek beschrijft in zijn proefschrift de kwaliteit van leven van patiënten met H1N1 en presenteert een ‘real time’ kosteneffectiviteitsanalyse. Uit deze analyse blijkt dat het beter was om te focussen op risicogroepen op het moment dat het vaccin beschikbaar was in Engeland.

Streptococcus pneumoniae is een bacterie met meer dan 90 verschillende serotypen. Van Hoek behandelt het effect en de impact van serotypevervanging, aangezien het conjugaatvaccin (PCV) alleen beschermt tegen 7, 10 of 13 serotypen. Ook toont hij aan dat het vaccineren van risicogroepen met PCV niet kosteneffectief is. Met gebruik van serotypespecifieke uitkomsten concludeert hij ten slotte dat het gebruik van PCV onder kinderen nog steeds kosteneffectief is.

Albert Jan van Hoek (Hardenberg, 1980) studeerde medische biologie aan de RUG en promoveert daar bij de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Hij is als 'health economist/infectious disease modeller' werkzaam bij Health Protection Agency in Londen, waar hij zijn onderzoek uitvoerde op de afdeling immunisation. Zijn onderzoek werd grotendeels gefinancierd door het ministerie van gezondheid in Engeland.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....