Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Computational neuroimaging of visual field loss

25 februari 2013

Promotie: dhr. K.V. Haak, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Computational neuroimaging of visual field loss

Promotor(s): prof.dr. J.M.M. Hooymans

Faculteit: Medische Wetenschappen

Visuele hersengebieden reorganiseren niet bij blindheid door oogziekten

Oogziekten zoals maculadegeneratie treden veel op bij ouderen. Ze beschadigen het netvlies van het oog, veelal met blindheid als gevolg. Vaak wordt aangenomen dat de visuele hersengebieden zich reorganiseren wanneer ze (door blindheid) niet meer gestimuleerd worden.

Onderzoek van UMCG-promovendus Koen Haak laat zien dat de organisatie van visuele hersengebieden stabieler is dan wordt aangenomen. De effecten die eerder voor reorganisatie werden aangezien, blijken ook bij gezonde mensen voor te komen. Dat is goed nieuws voor mensen met een netvliesbeschadiging. Als het in de toekomst mogelijk wordt om het netvlies te herstellen - en het onderzoek op dit terrein is veelbelovend - dan hoeft de patiënt niet meer opnieuw te “leren” zien. De hersenen kunnen de informatie die via de ogen binnenkomt nog gewoon verwerken.

Binnen zijn promotieonderzoek ontwikkelde Haak ook een nieuwe functionele MRI-analysemethode. Deze maakt het mogelijk de verbindingen tussen verschillende hersengebieden uiterst nauwkeurig in beeld te brengen. Dit is niet alleen een stimulans voor het onderzoek naar de gevolgen van blindheid voor onze hersenen, maar kan ook nieuwe inzichten in andere hersenprocessen opleveren.

Koen Haak (Groningen, 1982) studeerde Kunstmatige Intelligentie te Groningen. Hij verrichtte zijn onderzoek aan het Laboratorium voor Experimentele Oogheelkunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Samenwerking vond plaats met de universiteiten van York (Groot-Brittannië) en Stanford (VS). Het onderzoek werd medegefinancierd door de Europese Commissie, de Stichting Nederlands Oogheelkundig Onderzoek (SNOO) en de Vereniging voor Biofysica & Biomedische Technologie. Haak werkt inmiddels als onderzoeker aan de University of Minnesota, Twin Cities in de Verenigde Staten.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:44
printView this page in: English

Meer nieuws