Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Inzending profielwerkstukken weer van start

14 februari 2013

Scholieren uit havo 5 en vwo 6 strijden binnenkort weer om de profielwerkstukprijzen van de Rijksuniversiteit Groningen. De wedstrijd wordt georganiseerd door de drie steunpunten van de RUG waar scholieren terecht kunnen voor hulp en ondersteuning bij het maken van een profielwerkstuk. Docenten en scholieren kunnen tot 1 maart werkstukken inzenden.

Het Alfa-, Bèta- en Gammasteunpunt kregen vorig jaar ca. 125 werkstukken toegezonden, waaruit deskundige jury’s de grootste onderzoektalenten selecteerden. Vorig jaar won Maurits Foorthuis van het Willem Lodewijk Gymnasium eerst de Jan Penprijs van de RUG. Korte tijd later won hij ook de KNAW-onderwijsprijs ter waarde van een jaar gratis studeren.

Tijdens een feestelijke uitreiking op 5 april presenteren de scholieren hun onderzoek op een drukbezochte markt en worden de winnaars bekend gemaakt. De prijzen op de verschillende wetenschapsgebieden worden dit jaar voor de 8e keer uitgereikt door de drie RUG-steunpunten. Alle genomineerde leerlingen ontvangen een uitgebreid juryrapport en maken kans op de publieksprijs. Het Bètasteunpunt mag bovendien de prijswinnaars meenemen naar een internationale conferentie die dit jaar op Bali wordt gehouden.

2013, een extra feestelijk jaar

Ook wordt dit jaar het 10-jarig jubileum van het Alfasteunpunt gevierd. In de aanloop naar de prijsuitreiking kunnen docenten en leerlingen daarom elke maand meedoen aan een prijsvraag. In februari kunnen ze stemmen op de meest invloedrijke vrouw uit de Nederlandse geschiedenis.

Jonge onderzoekers op Youtube

Vorig jaar varieerden de ingezonden werkstukken van een onderzoek naar het effect van kauwgom kauwen op de concentratie tot een gedegen pleidooi voor de herwaardering van het Veenkoloniale landschap. Dat er aan kwaliteit en originaliteit geen gebrek is, blijkt ook uit de filmpjes die de inzenders maakten over hun profielwerkstuk. Deze inspirerende filmpjes zijn te vinden op het Youtube-kanaal ScholierenRUG. Stan Putman laat daar in een verfilming van zijn profielwerkstuk filosofie zien hoe hij een maand zonder media overleefde. Ook dit jaar worden er in de aanloop naar de prijsuitreiking weer verrassende en inspirerende filmpjes verwacht van de deelnemers.

Meer informatie: Scholierenacademie

Contactpersonen:

Karen de Bot en Saskia Visser – Alfasteunpunt

Renske de Jonge – Bètasteunpunt

Nanda Stijntjes – Gammasteunpunt

Laatst gewijzigd:06 juli 2018 09:08
printView this page in: English

Meer nieuws