Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gijs Slijpen - Machine to Machine Perception for Safer Traffic

15 januari 2013

Participation in traffic requires drivers to perform multitasking. A driver needs to pay attention to different events in traffic occurring at the same time. Other events, like a phone call, or people having a conversation in the back seat, can draw the drivers attention away from what is important. This thesis proposes a framework that implements a safety warning system that uses machine to machine communication to communicate with other traffic users. The safety warning system seeks to aid traffic users with the task of detecting possible dangers during participation in traffic. The system consists of four different parts: perception of the environment, the communication protocol, the localization and tracking system, and a collision risk assessment algorithm. Perception of the environment is performed by using a LIDAR-sensor. The localization and tracking system keeps track of a traffic user’s own location and the locations of other moving objects with respect to the traffic user itself. A single-hop broadcasting communication protocol between traffic users enhances the range of the localization and tracking system by sharing the detected moving objects with other traffic users. By using Multiple Hypotheses Tracking (MHT), measurements of the same moving object obtained by di↵erent traffic users are associated with each other. The localization and tracking system is tested by using three robots that are equipped with several sensors including a LIght Detection And Ranging (LIDAR) sensor and an Inertial Measurement Unit (IMU). The collision risk assessment algorithm consists of a Support Vector Machine (SVM) that is trained and tested using simulator data. The simulator aims to create data as realistic as possible by using a physics engine. It is shown that a collision can be detected 2 seconds before the collision occurs.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:36

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....