Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Precision spectroscopy of neutral radium: towards searches for permanent electric dipole moments

18 januari 2013

Promotie: dhr. B. Santra, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Precision spectroscopy of neutral radium: towards searches for permanent electric dipole moments

Promotor(s): prof.dr. K. Jungmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Zoeken naar een EDM in radium

De drie discrete symmetrieën ladingconjugatie (C), pariteit (P) en tijdsomkeer (T) zijn onderdeel van het Standaard Model. Het behoud en de schending van deze symmetrieën leggen een enorme beperking op aan de theorie. De schending van CP kan bestudeerd worden door naar permanente elektrische dipoolmomenten (EDMs) te zoeken in experimenten met atomen. Radium biedt door zijn atomaire structuur de grootste versterkingsfactoren voor intrinsieke EDMs. In dit proefschrift worden de mogelijkheden voor een zoektocht naar een EDM in radium geanalyseerd.

Bodhaditua Santra (India, 1985) studeerde natuurkunde aan het Indian Institute of Technology Kharagdur. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kernfysisch Versneller Instituut en gefinancierd door FOM. Santra gaat als postdoc aan de TU Kaiserslautern.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws