Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Precision spectroscopy of neutral radium: towards searches for permanent electric dipole moments

18 januari 2013

Promotie: dhr. B. Santra, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Precision spectroscopy of neutral radium: towards searches for permanent electric dipole moments

Promotor(s): prof.dr. K. Jungmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Zoeken naar een EDM in radium

De drie discrete symmetrieën ladingconjugatie (C), pariteit (P) en tijdsomkeer (T) zijn onderdeel van het Standaard Model. Het behoud en de schending van deze symmetrieën leggen een enorme beperking op aan de theorie. De schending van CP kan bestudeerd worden door naar permanente elektrische dipoolmomenten (EDMs) te zoeken in experimenten met atomen. Radium biedt door zijn atomaire structuur de grootste versterkingsfactoren voor intrinsieke EDMs. In dit proefschrift worden de mogelijkheden voor een zoektocht naar een EDM in radium geanalyseerd.

Bodhaditua Santra (India, 1985) studeerde natuurkunde aan het Indian Institute of Technology Kharagdur. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kernfysisch Versneller Instituut en gefinancierd door FOM. Santra gaat als postdoc aan de TU Kaiserslautern.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 februari 2018

  Provincie en RUG maken werk van duurzame landbouw

  De Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) slaan de handen ineen om de landbouwsector verder te verduurzamen. Hiertoe wordt een Bijzondere Leerstoel Natuurinclusieve Landbouw opgericht aan de RUG. De Provincie​draagt via haar Programma...

 • 19 februari 2018

  Prinses Beatrix en Prinses Mabel bij uitreiking 4e Prins Friso Ingenieursprijs in Groningen

  Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) reikt op 21 maart 2018 voor de vierde keer de Prins Friso Ingenieursprijs uit aan de Ingenieur van het Jaar. Ook dit jaar zijn Prinses Beatrix en Prinses Mabel hierbij aanwezig. ​De Rijksuniversiteit Groningen,...

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....