Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Precision spectroscopy of neutral radium: towards searches for permanent electric dipole moments

18 januari 2013

Promotie: dhr. B. Santra, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Precision spectroscopy of neutral radium: towards searches for permanent electric dipole moments

Promotor(s): prof.dr. K. Jungmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Zoeken naar een EDM in radium

De drie discrete symmetrieën ladingconjugatie (C), pariteit (P) en tijdsomkeer (T) zijn onderdeel van het Standaard Model. Het behoud en de schending van deze symmetrieën leggen een enorme beperking op aan de theorie. De schending van CP kan bestudeerd worden door naar permanente elektrische dipoolmomenten (EDMs) te zoeken in experimenten met atomen. Radium biedt door zijn atomaire structuur de grootste versterkingsfactoren voor intrinsieke EDMs. In dit proefschrift worden de mogelijkheden voor een zoektocht naar een EDM in radium geanalyseerd.

Bodhaditua Santra (India, 1985) studeerde natuurkunde aan het Indian Institute of Technology Kharagdur. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Kernfysisch Versneller Instituut en gefinancierd door FOM. Santra gaat als postdoc aan de TU Kaiserslautern.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:43

Meer nieuws

 • 15 november 2018

  Keuzegids 2019: RUG-opleidingen constant in de Nederlandse top

  Tien bacheloropleidingen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) krijgen dit jaar van de Keuzegids Universiteiten het kwaliteitszegel Topopleiding, waarmee ze tot de top van het Nederlandse wetenschappelijke onderwijs behoren. In de categorie ‘Brede...

 • 12 november 2018

  Symposium 'Gaswinning, aardbevingen en wat nu?' op 15 november a.s.

  Het Groninger Universiteitsfonds (GUF) bestaat dit jaar 125 jaar. Tijdens een speciaal symposium met de titel ‘Gaswinning, aardbevingen en wat nu?’ op donderdag 15 november 2018, wordt daarom de 'Ubbo Emmiuspenning voor bijzondere maatschappelijke verdiensten'...

 • 06 november 2018

  Groningen blijft in trek bij Nederlandse en internationale studenten

  De Rijksuniversiteit Groningen telt per 1 november 2018 31.115 studenten met een ‘actieve eerste inschrijving’ voor een bachelor of masteropleiding. Dit is een stijging van 4,6% ten opzichte van 2017.Het totale aantal studenten dat ingeschreven is aan...