Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG-onderzoekers nauw betrokken bij nieuw Nederlands Antarctisch laboratorium

28 januari 2013

NWO heeft op 27 januari 2013 het eerste Nederlandse laboratorium op de Zuidpool geopend: het Dirck Gerritszlaboratorium. Prins Willem Alexander sprak de aanwezigen toe via een videoboodschap. ‘Het vraagstuk waar jullie aan werken is ongelooflijk belangrijk, want we geven om deze planeet, ’ aldus de kroonprins. RUG-onderzoekers spelen een belangrijke rol in het onderzoek dat in het laboratorium plaatsvindt: drie van de vijf projecten waar aan gewerkt wordt zijn gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De RUG-wetenschappers onderzoeken op Antarctica verschillende gevolgen van de snelle opwarming van het Antarctisch Schiereiland, waar het laboratorium is geplaatst. De groep van prof.dr. Anita Buma (ESRIG) bestudeert de invloed van het toenemend smeltwater op de basis van de mariene voedselketen: de mariene microalgen. Het team van prof.dr. Theo Elzenga (CEES) kijkt naar de klimaatgassen die vrijkomen tijdens een algenbloei. Het team van prof.dr. Hein de Baar (ESRIG) richt zich op de veranderingen van ijzer en andere spoorelementen en de gevolgen daarvan voor het ecosysteem.

Grote meerwaarde

Anita Buma is als eerste RUG-onderzoeker in 1992 gepromoveerd op Antarctisch onderzoek en was ook de eerste vrouwelijke Nederlandse wetenschapper die voet zette op Antarctische bodem. Buma: ‘Het hebben van een vaste basis heeft voor de Nederlandse polaire gemeenschap grote meerwaarde. Wij hebben nu meer dan ooit de mogelijkheid structureel ons onderzoek in te bedden en de samenwerking met de Britten en andere internationale partners uit te bouwen. Ook biedt het hebben van eigen vierkante meters grote logistieke voordelen, want het maakt het heen en weer transporteren van fragiele apparatuur tussen twee campagnes overbodig. Tenslotte consolideert dit permanente lab ons stemrecht binnen het zogenaamde Antarctische Verdrag, dat o.a. de bescherming van Antarctica reguleert. In de afgelopen decennia heeft het Nederlands Antarctische onderzoek zich, ondanks een krap budget, sterk geprofileerd, en hier heeft de RUG een aanzienlijke rol in gespeeld. Het is ook te danken aan de hoge kwaliteit van het Nederlands polaire onderzoek, dat de basis er is gekomen.’

Zie ook Groningse biologen komende maanden naar Antarctica

Voor meer informatie

prof. dr. Anita Buma

dr. Annette Scheepstra

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:31
printView this page in: English

Meer nieuws