Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Architecture decisions: the next step. Understanding, modeling, supporting and reviewing architecture decisions

18 december 2012

Promotie: dhr. U. van Heesch, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Architecture decisions: the next step. Understanding, modeling, supporting and reviewing architecture decisions

Promotor(s): prof.dr. P. Avgeriou

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Framework ondersteunt beslissingen over software architectuur

Software architectuur is het resultaat van een set architectuurbeslissingen. Helaas ontbreekt het op dit moment aan een algemeen geaccepteerde aanpak voor het modelleren van deze beslissingen. Bestaande methodes houden bij de beschrijving van een beslissing niet met alle stakeholderbelangen rekening. Ze ondersteunen het architectuurproces niet op optimale wijze en ze sluiten niet goed aan bij de rest van de architectuurdocumentatie, die doorgaans in meerdere architectural views wordt beschreven.

In zijn dissertatie rapporteert Uwe van Heesch over meerdere empirische studies naar het besluitvormingsproces in de praktijk. Voor een beter begrip gebruikt hij een framework voor architectuurbeslissingen, conform de conventies van de internationale architectuurbeschrijvingsstandaard ISO/IEC/IEEE 42010.

Het framework bestaat uit vijf gerelateerde viewpoints, die elk apart zijn gewijd aan verschillende stakeholderbelangen bij architectuurbeslissingen. De viewpoints kunnen individueel of in combinatie, gebruikt worden om genomen architectuurbeslissingen in een softwareproject te beschrijven.

Om erachter te komen of ‘decision viewpoints’ ontwerpers kunnen ondersteunen bij het nemen van rationele beslissingen, hebben wij een vergelijkend multiple case study met vier groepen senior software engineering-studenten uitgevoerd. De resultaten bevestigen dat studenten die decision views ontwikkelen volgens de viewpoint definitie, meer systematisch mogelijke architectuuroplossingen verkennen en evalueren dan studentgroepen die het framework niet gebruiken.

Tot slot bericht deze dissertatie over een lichtgewicht methode om beslissingen te evalueren, die viewpoints van het beslissingsframework gebruikt. De methode brengt de motivatie achter de belangrijkste architectuurbeslissingen die genomen zijn in een softwareproject aan het licht en evalueert deze.

Uwe van Heesch (Duitsland, 1979) studeerde informatica aan de Fachhochschule Gelsenkirchen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Mathematics and Computing Science en gefinancierd door de Fontys University of Applied Science in Venlo.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...