Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Living with rheumatoid arthritis. Do personal and social resources make a difference?

10 december 2012

Promotie: dhr. J. Benka, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Living with rheumatoid arthritis. Do personal and social resources make a difference?

Promotor(s): prof.dr. J.W. Groothoff, prof.dr. J.L.L. van der Klink

Faculteit: Medische Wetenschappen

Bij behandeling reumatoïde artritis: steun van familie en vrienden belangrijk

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische invaliderende ziekte met een onbekende oorzaak en een onvoorspelbaar beloop. De symptomen, waaronder pijn, vermoeidheid en functionele beperkingen, zorgen voor een aanzienlijke last, die van invloed is op fysieke, psychologische en sociale aspecten van de patiënt. Bij de medische behandeling van RA wordt vooruitgang geboekt, maar behandeling is ook nog sterk gericht op het verlichten van de symptomen en op het remmen van de voortgang van het ziekteproces.

Het onderzoek van Jozef Benka draagt bij aan het inzicht in het belang van persoonlijke en sociale hulpbronnen (de steun van familie en vrienden) bij RA. De verbanden die op persoonlijke en sociale hulpbronnen berusten, impliceren duidelijk dat de behandeling van patiënten zich mede moet richten op diens hulpbronnen. De bevindingen zijn ten gunste van de noodzaak van zorg door partners, omdat die de competenties van en de betrokkenheid bij de patiënten versterken. Dit is zeer relevant, in het bijzonder in de context van de Slowaakse gezondheidszorg, die grotendeels nog als paternalistisch gekenmerkt kan worden met een lage betrokkenheid van de patiënt. Tot slot zou een nauwe samenwerking tussen reumatologen en gezondheidspsychologen van groot nut kunnen zijn voor het identificeren en ondersteunen van de persoonlijke en sociale hulpbronnen van patiënten die hun leven met reumatoïde artritis moeten leven.

Jozef Benka (Slowakije, 1983) studeerde Psychologie in Vranov nad Top─żou. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Gezondheidswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), binnen onderzoeksschool SHARE en in samenwerking met de Safarik University in Kosice.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws