Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Manganese catalysed oxidations with hydrogen peroxide. Applications and mechanistic insights

07 december 2012

Promotie: mw. P. Saisaha, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Manganese catalysed oxidations with hydrogen peroxide. Applications and mechanistic insights

Promotor(s): prof.dr. B.L. Feringa

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuw katalysatorconcept

Het doel van het onderzoek van Pattama Saisaha was het ontwikkelen van nieuwe milieuvriendelijke en economisch duurzame methoden voor de selectieve oxidatie van organische verbindingen, in het bijzonder cis-dihydroxylering en epoxidatie van alkenen, oxidatie van alcoholen en aldehyden en selectieve C-H activatie. De voornaamste uitdaging was om deze reacties uit te voeren met een eenvoudige katalysator gebaseerd op mangaan en met waterstofperoxide.

Tijdens het onderzoeksproject werd al snel een belangrijke doorbraak gemaakt: de ontdekking van een compleet nieuw katalysatorconcept dat meteen geschikt was voor toepassingen op zowel het lab als in de industrie en het werd vervolgens gepatenteerd in samenwerking met industriële partners in het project. De voornaamste focus van het promotieonderzoek was om te ontrafelen hoe dit katalysatorsysteem werkt en om te komen tot verbeterd inzicht zodat het katalysatorsysteem nog bredere toepassing kan vinden in de toekomst.

Pattama Saisaha (Thailand, 1981) studeerde chemie aan de Mahidol University. Ze voerde haar onderzoek uit aan het Stratingh Instituuut voor Chemie van de RUG.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...