Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Powerful streams. Exploring enabling factors for adolescent resilience to flooding

06 december 2012

Promotie: mw. C.W.J. de Milliano, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Powerful streams. Exploring enabling factors for adolescent resilience to flooding

Promotor(s): prof.dr. J.H. de Wilde, prof.dr. J. Herman

Faculteit: Letteren

Weerbaarheid jongeren bij overstromingen in kaart gebracht

Overstromingen behoren tot een van de meest dodelijke rampen en treffen jaarlijks duizenden mensen wereldwijd. Jongeren uit landen van het zuidelijk halfrond vertegenwoordigen een groot deel van degenen die lijden, reageren en zich moeten aanpassen aan de verwoestende gevolgen van overstromingen. Hoewel ze kwetsbaar zijn, zijn ze niet een homogene groep van passieve slachtoffers. Het belangrijkste doel van Cecile de Milliano’s onderzoek is na te gaan hoe weerbaarheid tegen overstromingen onder adolescenten mogelijk wordt gemaakt en om te bestuderen in hoeverre deze factoren generiek of context-specifiek zijn.

Voor dit exploratief sociaalwetenschappelijk onderzoek heeft De Milliano de weerbaarheid van adolescenten tegen overstromingen in een mondiale context onderzocht. Indonesië, Burkina Faso en Bolivia zijn gebruikt als instrumentele casussen. Empirische gegevens heeft ze verzameld via adolescentgerichte participatieve activiteiten, interviews, focusgroep-discussies, ongestructureerde observatie en een vragenlijst. De resultaten van de studie tonen een hoge afwisseling tussen de beschermende functie van interne (spirituele, gedrags, cognitieve) en externe (relationele, maatschappelijke, fysiek-natuurlijke, economische) factoren. De afwisseling laat zien dat jongeren weerbaar zijn voor overstromingen dankzij zowel persoonlijke en omgevingseigenschappen. Uit regressieanalyse blijkt dat de relatie tussen context en de weerbaarheid verhogende functie van de factoren niet eenduidig is wat er op wijst dat de vormgevende kracht van context verschilt per weerbaarheidsfactor. De Milliano concludeert dat het belangrijk is om te weten wanneer het zinvol is om overeenkomsten aan te nemen dan wel te weten wanneer de focus moet liggen op verschillen. Haar aanbeveling is om context te integreren in de weerbaarheidsanalyses en interventies. Dit kan de mate van begrip verruimen, zou beleid en praktijk effectiever kunnen maken, en aldus kunnen bijdragen tot het creëren van een veilige, leefbare en weerbare omgeving.

Cecile de Milliano (Wageningen, 1982) studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen, aan de Faculteit der Letteren, binnen het Network on Humanitarian Action (NOHA) en Globalisation Studies Groningen. De Milliano werkt nu voor het Research Programme van de Secure Livelihoods Research Consortium (SLRC).

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:01
View this page in: English

Meer nieuws

  • 22 april 2024

    Trump of niet Trump, dat is de vraag

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Lisa Gaufman.

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 15 april 2024

    ‘De Europese verkiezingen worden weer ouderwets saai’

    RUG-onderzoekers Ritumbra Manuvie, Pieter de Wilde en Lisa Gaufman blikken in een drieluik vooruit op de verkiezingen in respectievelijk India, Europa en de Verenigde Staten. Deze week: Pieter de Wilde.