Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Powerful streams. Exploring enabling factors for adolescent resilience to flooding

06 december 2012

Promotie: mw. C.W.J. de Milliano, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Powerful streams. Exploring enabling factors for adolescent resilience to flooding

Promotor(s): prof.dr. J.H. de Wilde, prof.dr. J. Herman

Faculteit: Letteren

Weerbaarheid jongeren bij overstromingen in kaart gebracht

Overstromingen behoren tot een van de meest dodelijke rampen en treffen jaarlijks duizenden mensen wereldwijd. Jongeren uit landen van het zuidelijk halfrond vertegenwoordigen een groot deel van degenen die lijden, reageren en zich moeten aanpassen aan de verwoestende gevolgen van overstromingen. Hoewel ze kwetsbaar zijn, zijn ze niet een homogene groep van passieve slachtoffers. Het belangrijkste doel van Cecile de Milliano’s onderzoek is na te gaan hoe weerbaarheid tegen overstromingen onder adolescenten mogelijk wordt gemaakt en om te bestuderen in hoeverre deze factoren generiek of context-specifiek zijn.

Voor dit exploratief sociaalwetenschappelijk onderzoek heeft De Milliano de weerbaarheid van adolescenten tegen overstromingen in een mondiale context onderzocht. Indonesië, Burkina Faso en Bolivia zijn gebruikt als instrumentele casussen. Empirische gegevens heeft ze verzameld via adolescentgerichte participatieve activiteiten, interviews, focusgroep-discussies, ongestructureerde observatie en een vragenlijst. De resultaten van de studie tonen een hoge afwisseling tussen de beschermende functie van interne (spirituele, gedrags, cognitieve) en externe (relationele, maatschappelijke, fysiek-natuurlijke, economische) factoren. De afwisseling laat zien dat jongeren weerbaar zijn voor overstromingen dankzij zowel persoonlijke en omgevingseigenschappen. Uit regressieanalyse blijkt dat de relatie tussen context en de weerbaarheid verhogende functie van de factoren niet eenduidig is wat er op wijst dat de vormgevende kracht van context verschilt per weerbaarheidsfactor. De Milliano concludeert dat het belangrijk is om te weten wanneer het zinvol is om overeenkomsten aan te nemen dan wel te weten wanneer de focus moet liggen op verschillen. Haar aanbeveling is om context te integreren in de weerbaarheidsanalyses en interventies. Dit kan de mate van begrip verruimen, zou beleid en praktijk effectiever kunnen maken, en aldus kunnen bijdragen tot het creëren van een veilige, leefbare en weerbare omgeving.

Cecile de Milliano (Wageningen, 1982) studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan het instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen, aan de Faculteit der Letteren, binnen het Network on Humanitarian Action (NOHA) en Globalisation Studies Groningen. De Milliano werkt nu voor het Research Programme van de Secure Livelihoods Research Consortium (SLRC).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Machtige partijen bepalen beeld verleden op social media

  Het zijn de gebruikers met de meeste ervaring en gezag die bepalen hoe belangrijke verhalen op online platformen beklijven. Zo maken mainstream media op YouTube de meeste zichtbaar blijvende filmpjes en weerhoudt op Wikipedia een handjevol redacteuren...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart