Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Bob Schadenberg - Modelling the user’s skill and performance with the use of a Bayesian rating system

18 december 2012

afstudeercolloquium

Playing educational games with a social robot can provide a user with a way of learning that is encouraging and engaging. For a social robot to be an effective tutor, the user has to be motivated to play the educational games with the robot for a longer period of time. One aspect that can affect the motivation of the user is the difficulty of the game. A game should be challenging, while at the same time the user should be confident to meet the challenge. We designed a user modelling system that adapts the difficulty of a game to the user’s skill, in order to provide users with the optimal challenge. To this end, we used a Bayesian rating system to estimate the user’s skill and performance. In the experiment, we used our user modelling system to test if users who are optimally challenged are more intrinsically motivated to play games with the robot, than users that are not optimally challenged. Furthermore, we evaluated whether the Bayesian rating system could be used to detect a loss of motivation to play the current game with the robot, by relating the expected performance to the actual performance. 22 children participated in the experiment, aged between 10 and 12 years old. Due to not having enough data, we were not able to achieve the measurement precision that is required to make reliable estimations of the probability of a participant answering an item correctly. Because the participants were not optimally challenged, we cannot answer whether the participants were more intrinsically motivated to play the games. Also, there were not enough events where there was a large discrepancy between the expected performance and the actual performance to conclude if and how reliable the detection of a loss of motivation to play the current game with the robot was. We discuss several improvements that can be made to the user modelling system.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:35

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...