Skip to ContentSkip to Navigation
About us Latest news News News articles

W.Ray Crozier & Peter J. de Jong. The Psychological Significance of the Blush

17 december 2012
The Psychological Significance of the Blush
The Psychological Significance of the Blush

The Psychologival Significance of the Blush

 • Hardback
 • ISBN:9781107013933
 • Publication date: November 2012
 • 361 pages
 • Edited by: W. Ray Crozier, Cardiff University
 • Edited by: Peter J. de Jong, Rijksuniversiteit Groningen, The Netherlands

The blush is a ubiquitous yet little understood phenomenon which can be triggered by a number of self-conscious emotions such as shame, embarrassment, shyness, pride and guilt. The field of psychology has seen a recent surge in the research of such emotions, yet blushing remains a relatively neglected area. This unique volume brings together leading researchers from a variety of disciplines to review emerging research on the blush, discussing in depth issues that have arisen and stimulating new theorizing to indicate future directions for research. Topics covered include: the psychophysiology of the blush; developmental aspects; measurement issues; its evolutionary significance and the role of similar colour signals in the social life of other species; its relation to embarrassment, shame and social anxiety; and the rationale for, and clinical trials of, interventions to help people suffering from blushing phobia.

Laatst gewijzigd:11 februari 2020 15:48

Meer nieuws

 • 30 november 2021

  In je eentje naar Nederland: hoe verloopt de opvang van alleenstaande gevluchte kinderen?

  Gevluchte kinderen onder de vijftien jaar die alleen in Nederland aankomen, komen niet in een asielzoekerscentrum terecht, maar in een opvanggezin. Jet Rip keek voor haar promotieonderzoek naar het succes van deze plaatsingen. Wat blijkt? Het...

 • 29 november 2021

  Samenwerken: moeilijker dan het lijkt

  Alles en iedereen werkt samen. Onderwijsinstellingen, bedrijven, overheidsinstituties, ngo’s, maar ook individuen. Maar het gaat geregeld mis, zelfs als alle partners van goede wil zijn. Hoe kan dat? Een grote groep onderzoekers, onder wie Rafael...

 • 23 november 2021

  Filosofie op het vmbo – filosofie voor álle leerlingen

  Waarom kunnen vmbo-leerlingen het vak filosofie niet volgen? Kritisch nadenken, meningen onderzoeken, je eigen oordeel leren vormen – dat zijn toch onmisbare vaardigheden in onze maatschappij? Vanuit die vraag ontwikkelde Eva-Anne Le Coultre het...