Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Afgestudeerden Rijksuniversiteit Groningen hoog gewaardeerd op arbeidsmarkt

02 november 2012

Een diploma van de Rijksuniversiteit Groningen is veel waard voor afgestudeerden die op zoek zijn naar een baan bij een van de grotere bedrijven. Dat blijkt uit het 2012 Global Employability Survey dat 24 oktober door de New York Times en International Herald Tribune werd gepubliceerd.

De Rijksuniversiteit Groningen staat in het overzicht op plaats 81. Daarmee is ze na de Erasmus Universiteit Rotterdam (plaats 69) de tweede Nederlandse universiteit op deze top-150 van universiteiten in Amerika, Azië en Europa.

Het onderzoek voor de lijst werd uitgevoerd door twee op HRM-ondersteuning gespecialiseerde firma’s, het Franse consultancy bureau Emerging en het Duitse onderzoeksinstituut Trendence. Beide vroegen aan enkele duizenden personeelsfunctionarissen en bestuurders van bedrijven in twintig landen waar ze op letten als ze pas afgestudeerden aannemen en welke universiteiten de ideale jonge kandidaten leveren.

Amerikaanse universiteiten zoals Harvard, Yale, Stanford en MIT scoren hoog, net als Cambridge en Oxford in Engeland. Chinese universiteiten zoals Peking University en Shanghai Jiao Tong University komen uit het onderzoek naar voren als ‘emerging’. De laatste jaren stomen ze op de ranglijst in flink gang op naar de hogere regionen.

Uit het overzoek blijkt dat de grote bedrijven veel belang hechten aan soft skills, zoals aanpassingsvermogen, communicatieve vaardigheden en het vermogen tot samenwerken. Volgens de Groningse collegevoorzitter Sibrand Poppema biedt studeren op zijn universiteit daar inderdaad een uitstekende basis voor: ‘In de toekomst zal de universiteit van Groningen nog meer inzetten op het breed en internationaal opleiden van haar studenten en bovendien meer aandacht besteden aan entrepreneurship’.

Zie: 2012 Global Employability Survey en New York Times

Laatst gewijzigd:06 februari 2019 14:44
printView this page in: English

Meer nieuws