Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gronings iGEM-team wereldkampioen

06 november 2012

Een team van elf studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is begin november in Boston wereldkampioen geworden bij de iGEM-competitie. In de iGEM-competitie proberen studententeams met behulp van synthetische biologie de beste biologische ‘machine’ te bouwen. Team Groningen bedacht een detectiesysteem voor rottend vlees.

Deelnemers aan de International Genetically Engineered Machine competition (iGEM) in Boston bouwen met biotechnologie een bacterie om voor een praktisch doel. Over de hele wereld doen 170 teams mee aan de wedstrijd

De Groningse studenten hebben een bacterie ontworpen die verkleurt als het vlees gaat bederven. Ze ontwikkelden een sticker die je thuis op vlees kunt plakken om na te gaan of het nog goed is. Het is een compleet systeem waarin de verkleurende bacteriën veilig verpakt zitten in een speciaal folie, die vluchtige stoffen uit vlees wel doorlaat, maar volledig dicht is voor vloeistoffen en bacteriën. Het systeem is zeer gevoelig en reageert al voordat een mens ook maar iets kan ruiken.

De studenten van de Rijksuniversiteit Groningen werden eerder al verkozen tot de beste van Europa, waarbij ze eerder succesvolle teams zoals Cambridge en Slovenië (tweemaal wereldkampioen) achter zich lieten.

- iGEM team Groningen wereldkampioen (uitgebreid bericht)

- Video over RUG-team

- iGEM team Rijksuniversiteit Groningen

- iGEM competitie

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...