Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gronings iGEM-team wereldkampioen

06 november 2012

Een team van elf studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is begin november in Boston wereldkampioen geworden bij de iGEM-competitie. In de iGEM-competitie proberen studententeams met behulp van synthetische biologie de beste biologische ‘machine’ te bouwen. Team Groningen bedacht een detectiesysteem voor rottend vlees.

Deelnemers aan de International Genetically Engineered Machine competition (iGEM) in Boston bouwen met biotechnologie een bacterie om voor een praktisch doel. Over de hele wereld doen 170 teams mee aan de wedstrijd

De Groningse studenten hebben een bacterie ontworpen die verkleurt als het vlees gaat bederven. Ze ontwikkelden een sticker die je thuis op vlees kunt plakken om na te gaan of het nog goed is. Het is een compleet systeem waarin de verkleurende bacteriën veilig verpakt zitten in een speciaal folie, die vluchtige stoffen uit vlees wel doorlaat, maar volledig dicht is voor vloeistoffen en bacteriën. Het systeem is zeer gevoelig en reageert al voordat een mens ook maar iets kan ruiken.

De studenten van de Rijksuniversiteit Groningen werden eerder al verkozen tot de beste van Europa, waarbij ze eerder succesvolle teams zoals Cambridge en Slovenië (tweemaal wereldkampioen) achter zich lieten.

- iGEM team Groningen wereldkampioen (uitgebreid bericht)

- Video over RUG-team

- iGEM team Rijksuniversiteit Groningen

- iGEM competitie

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 06 december 2017

  Ribosomen bepalen lading van eiwitten

  Tijdens onderzoek naar de relatie tussen de ‘drukte’ in een cel, de ionsterkte en eiwitdiffusie ontdekten biochemici van de RUG iets bijzonders: positief geladen eiwitten blijven plakken aan de ribosomen. Dit verklaart waarom de meeste in water oplosbare...

 • 04 december 2017

  Controle over de spin-richting in een ‘sandwich’ van tweedimensionaal materiaal

  RUG-onderzoekers laten zien dat manipulatie van elektronenspin in grafeen mogelijk is met behulp van molybdeen diselenide. Hun resultaten zijn verschenen in het tijdschrift Nano Letters.

 • 30 november 2017

  Elektronen opzuigen met zuur

  Adjunct-hoogleraar organische chemie Syuzanna Harutyunyan ontving deze week een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen euro om een methode te ontwikkelen waarmee 3D structuren zijn te maken van 2D ringen.