Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Gronings iGEM-team wereldkampioen

06 november 2012
Het iGEM-team in Boston

Een team van elf master-studenten van de Rijksuniversiteit Groningen is maandag in Boston wereldkampioen geworden in de internationale iGEM-competitie. Een geweldige overwinning, want het team won met glans vrijwel alle prijzen die te winnen zijn in deze jaarlijkse wedstrijd.

De wedstrijd, de World Championship in Synthetic Biology, heeft als doel heeft om een bacterie met biotechnologie om te bouwen voor een praktisch doel. De competitie wordt gestreden in voorronden per continent en een finale aan het M.I.T in Boson. Vorige maand werd het Groningse team al Europees kampioen.

Aan de eindstrijd deden 65 teams mee van topuniversiteiten waaronder M.I.T., Harvard, Yale, Cambridge, UCL, Stanford, Munich, Paris, Peking, Shanghai en Tokyo. Behalve de hoofdprijs kreeg het Groningse team ook extra prijzen voor de beste presentatie, beste poster en beste Food&Energy Application.

Team Groningen bedacht een biologisch detectiesysteem om de versheid van vlees te controleren. Ze ontwierpen en ‘bouwden’ daarvoor een bacterie die verkleurt als het vlees gaat bederven. Het complete systeem bestaat uit een sticker die je thuis op vlees kunt plakken om na te gaan of het nog goed is. De verkleurende bacteriën zit veilig verpakt in een speciaal folie, die vluchtige stoffen uit vlees wel doorlaat, maar volledig dicht is voor vloeistoffen en bacteriën. Het systeem is zeer gevoelig en reageert al voordat een mens ook maar iets kan ruiken.

De studenten hebben lang en intensief aan het project gewerkt. Ze startten april en wisten pas eind september zeker dat het systeem echt werkt. Ze hopen dat de versheidsverklikker in de toekomst echt gebruik zal worden en er dan voor zal zorgen dat de consument minder voedingswaar weggooit.

Zie ook:

- UniFocus, Studenten maken versheidsverklikker

- iGEM team Rijksuniversiteit Groningen

- iGEM competitie

- Science LinX

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:28
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 20 februari 2019

  De ongebruikelijke erfelijkheid van telomeerlengte

  Bij de overerving van telomeerlengte spelen epigenetische effecten een belangrijke rol. Zeker een derde van de overerving is epigenetisch van aard. Dat concluderen Groninger onderzoekers, die voor het eerst een schatting van dit fenomeen konden maken...

 • 19 februari 2019

  Nanoporiën maken massaspectrometer voor eiwitten mogelijk

  RUG-onderzoekers hebben nanoporiën ontwikkeld waarmee ze direct de massa van kleine eiwitjes (peptiden) kunnen meten. Een artikel over deze ontdekking is op 19 februari jl. gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

 • 15 februari 2019

  Groningse ingenieurs studeren straks af in Drachten

  De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) start in het collegejaar 2019-2020 met een masteropleiding Mechanical Engineering; oftewel werktuigbouwkunde. Prof. dr. ir. Jacquelien Scherpen, voorzitter van het Groningen Engineering Center (GEC) noemde het eerder...