Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

30 november 2012

Promotie: mw. A. Kolbe, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

Promotor(s): prof.dr. A. Herrmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Supergeladen ongevouwen eiwitten

Het proefschrift van Anke Kolbe beschrijft het ontwerp en de synthese van supergeladen ongevouwen eiwitten (SUPs) die gebaseerd op elastine eiwitten.

Deze geladen eiwit polymeren (oftewel: eiwit poly-elektrolyten) zijn minder giftig dan algemeen gebruikte poly-elektrolyten en zijn daarom geschikte kandidaten voor biomedische toepassingen. Door de elektrostatische aantrekkingskracht tussen tegenovergesteld geladen SUPs kunnen ze gebruikt worden om objecten op micro- en nanometerschaal te maken.

Ter illustratie hiervan maakte Kolbe holle capsules die functioneren als beschermende nanocontainer voor bioactieve verbindingen zoals medicijnen of eiwitten. Ook toonde ze aan dat het mogelijk is om een functioneel molecuul dat vastzit aan een SUP op te nemen in de wand van de capsule. Ze fabriceerde een capsule die het groen fluorescerende eiwit (GFP) bevat (zichtbaar is onder een fluorescentie microscoop) en onderzocht de opname van deze capsules door levende cellen.

Op dezelfde manier kan men een capsulewand maken die een bioactief eiwit bevat of een eiwit dat de capsule met lading naar een specifiek celtype brengt.

Ook is bepaald hoe de detectie van GFP door ladingsgevoelige detectoren wordt beïnvloed als SUPs met verschillende ladingen aan GFP gehecht worden. Deze detectoren kunnen verbindingen detecteren op zeer lage concentraties en zijn daarom veelbelovend voor de detectie van hartaanvallen of kanker in een vroeg stadium. Het onderzoek van Kolbe draagt bij aan de verbetering van deze detectoren.

Anke Kolbe (Duitsland, 1979) studeerde biologie in Stuttgart. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Kolbe gaat na afronding van de promotie werken bij de farmaceutisch facricant Sandoz (Oostenrijk).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2019

  Hulp bij de opvoeding vertraagt veroudering bij vogelvrouwen

  De zeldzame Seychellen rietzanger leeft in groepen. In elke groep bevinden zich één dominant mannetje en één dominant vrouwtje die zich voortplanten. Als er in de groep helpers zijn die assisteren bij het broeden en voeren van de jongen, verouderen...

 • 20 maart 2019

  Implementatie Best Practice 2020

  De aanbesteding voor hetnieuwe bedrijfsvoeringsysteem voor Finance en HR is afgerond.

 • 18 maart 2019

  Gekooide moleculaire motoren werken samen

  Chemici van de RUG zijn er in geslaagd om een groot aantal door licht aangedreven motoren samen te brengen in een soort kooi-achtige vaste 3D structuur, een metaal-organisch raamwerk. De ontdekking is op 18 maart gepubliceerd in het tijdschrift Nature...