Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

30 november 2012

Promotie: mw. A. Kolbe, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

Promotor(s): prof.dr. A. Herrmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Supergeladen ongevouwen eiwitten

Het proefschrift van Anke Kolbe beschrijft het ontwerp en de synthese van supergeladen ongevouwen eiwitten (SUPs) die gebaseerd op elastine eiwitten.

Deze geladen eiwit polymeren (oftewel: eiwit poly-elektrolyten) zijn minder giftig dan algemeen gebruikte poly-elektrolyten en zijn daarom geschikte kandidaten voor biomedische toepassingen. Door de elektrostatische aantrekkingskracht tussen tegenovergesteld geladen SUPs kunnen ze gebruikt worden om objecten op micro- en nanometerschaal te maken.

Ter illustratie hiervan maakte Kolbe holle capsules die functioneren als beschermende nanocontainer voor bioactieve verbindingen zoals medicijnen of eiwitten. Ook toonde ze aan dat het mogelijk is om een functioneel molecuul dat vastzit aan een SUP op te nemen in de wand van de capsule. Ze fabriceerde een capsule die het groen fluorescerende eiwit (GFP) bevat (zichtbaar is onder een fluorescentie microscoop) en onderzocht de opname van deze capsules door levende cellen.

Op dezelfde manier kan men een capsulewand maken die een bioactief eiwit bevat of een eiwit dat de capsule met lading naar een specifiek celtype brengt.

Ook is bepaald hoe de detectie van GFP door ladingsgevoelige detectoren wordt beïnvloed als SUPs met verschillende ladingen aan GFP gehecht worden. Deze detectoren kunnen verbindingen detecteren op zeer lage concentraties en zijn daarom veelbelovend voor de detectie van hartaanvallen of kanker in een vroeg stadium. Het onderzoek van Kolbe draagt bij aan de verbetering van deze detectoren.

Anke Kolbe (Duitsland, 1979) studeerde biologie in Stuttgart. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Kolbe gaat na afronding van de promotie werken bij de farmaceutisch facricant Sandoz (Oostenrijk).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...