Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

30 november 2012

Promotie: mw. A. Kolbe, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fabrication and applications of supercharged, unfolded proteins

Promotor(s): prof.dr. A. Herrmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Supergeladen ongevouwen eiwitten

Het proefschrift van Anke Kolbe beschrijft het ontwerp en de synthese van supergeladen ongevouwen eiwitten (SUPs) die gebaseerd op elastine eiwitten.

Deze geladen eiwit polymeren (oftewel: eiwit poly-elektrolyten) zijn minder giftig dan algemeen gebruikte poly-elektrolyten en zijn daarom geschikte kandidaten voor biomedische toepassingen. Door de elektrostatische aantrekkingskracht tussen tegenovergesteld geladen SUPs kunnen ze gebruikt worden om objecten op micro- en nanometerschaal te maken.

Ter illustratie hiervan maakte Kolbe holle capsules die functioneren als beschermende nanocontainer voor bioactieve verbindingen zoals medicijnen of eiwitten. Ook toonde ze aan dat het mogelijk is om een functioneel molecuul dat vastzit aan een SUP op te nemen in de wand van de capsule. Ze fabriceerde een capsule die het groen fluorescerende eiwit (GFP) bevat (zichtbaar is onder een fluorescentie microscoop) en onderzocht de opname van deze capsules door levende cellen.

Op dezelfde manier kan men een capsulewand maken die een bioactief eiwit bevat of een eiwit dat de capsule met lading naar een specifiek celtype brengt.

Ook is bepaald hoe de detectie van GFP door ladingsgevoelige detectoren wordt beïnvloed als SUPs met verschillende ladingen aan GFP gehecht worden. Deze detectoren kunnen verbindingen detecteren op zeer lage concentraties en zijn daarom veelbelovend voor de detectie van hartaanvallen of kanker in een vroeg stadium. Het onderzoek van Kolbe draagt bij aan de verbetering van deze detectoren.

Anke Kolbe (Duitsland, 1979) studeerde biologie in Stuttgart. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Zernike Institute for Advanced Materials. Kolbe gaat na afronding van de promotie werken bij de farmaceutisch facricant Sandoz (Oostenrijk).

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...