Voorkomen is beter. Op weg naar effectievere teksten in de gezondheidscommunicatie
Oratie: dhr. prof.dr. C.J.M. Jansen, 16.15 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Titel: Voorkomen is beter. Op weg naar effectievere teksten in de gezondheidscommunicatie
Leeropdracht: Communicatie- en informatiewetenschappen
Faculteit: Letteren
Carel Jansen doet onderzoek naar de effectiviteit van gezondheidscommunicatie. In zijn oratie maakt de hoogleraar Communicatie- en Informatiewetenschappen onder meer een vergelijking tussen reclameboodschappen en gezondheidsboodschappen.
Dat reclameboodschappen een enigszins raadselachtige vorm kunnen hebben, is iets waar consumenten al lang aan gewend zijn, stelt Jansen. Adverteerders kiezen er niet voor niets vaak voor hun boodschappen op een wat cryptische manier te verpakken. Als het raadseltje niet al te gemakkelijk is en ook niet al te moeilijk, en als de ontvanger denkt de oplossing gevonden te hebben, dan mag de zender rekenen op een positief effect. Dat blijkt uit eerder onderzoek.
Maar hoe zit dat in de gezondheidscommunicatie? Daar is nog weinig over bekend, aldus Jansen. Aangetoond is wel dat de anti-rookwaarschuwingen met kleine raadseltjes (zoals de EU die graag ook in Nederland op sigarettenpakjes ziet verschijnen) minder goed werken dan andere waarschuwingen vanuit de EU waarin harde, confronterende illustraties worden gebruikt. Ook het idee dat raadselachtige gezondheidsboodschappen bij ontvangers tot gesprekken leiden die uiteindelijk een gunstig effect hebben, lijkt geen stand te houden. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in Zuid-Afrika. De komende jaren zal vergelijkbaar onderzoek plaatsvinden in Nederland.
Niet alleen als het gaat om overtuigende gezondheidsteksten is optimale begrijpelijkheid gewenst, stelt Jansen. Dat geldt ook voor informatieve teksten, zoals bijsluiters of folders over de gang van zaken bij een operatie. De begrijpelijkheid van die teksten is echter lastig te meten. Bij een recente test van drie moderne geautomatiseerde meetinstrumenten voor het Nederlands bleek geen van die instrumenten te voldoen. Een van de drie kan zelfs ronduit zwak worden genoemd. Het wachten is op de uitkomsten van een onderzoeksprogramma dat NWO recent van start heeft laten gaan met als centraal thema ‘Begrijpelijke Taal’.
Laatst gewijzigd: | 13 maart 2020 01:00 |
Meer nieuws
-
01 juli 2025
Khalaf Alkhalaf Alumnus van het Jaar 2025
Khalaf Alkhalaf is verkozen tot Alumnus van het Jaar 2025 van de RUG. Hij krijgt de prijs voor zijn inzet voor een goede opvang en begeleiding van vluchtelingen in Nederland en de inspirerende manier waarop hij zijn ervaringen en kennis deelt met...
-
24 juni 2025
Lizayra Dassen wint Gerrit Krolprijs 2025
De vierde editie van de Gerrit Krolprijs is gewonnen door Lizayra Dassen met haar essay Een uitdagende onwetendheid. De jury noemde haar essay overtuigend en goed doordacht.