Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Quantum transport in two- and one-dimensional graphene

16 november 2012

Promotie: mw. A. Veligura, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Quantum transport in two- and one-dimensional graphene

Promotor(s): prof.dr.ir. B.J. van Wees

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Kwantumtransport in twee- en eendimensionaal grafeen

In haarproefschrift presenteert Alina Veligura onderzoek naar kwantumtransport in grafeen. Zij onderzocht de sensor-eigenschappen van een standaard grafeen FET (Field Effect Transistor) op een SiO2-substraat. Hiervoor ontwikkelde ze een nieuwe methode voor de fabricage van FETs. Ultrahoge ladingsmobiliteit werd aangetoond. Veligura was de eerste die ballistisch transport en gekwantiseerde geleiding in vrij zwevend grafeen kon waarnemen. Verder onderzocht ze de magnetoweerstand en elektron-elektron interacties in vrij zwevend dubbellaagsgrafeen; effecten die mogelijk invloed hebben op het elektronisch spectrum van zulke dubbellaagssystemen.

Alina Veligura (Oekraïne, 1983) studeerde natuurwetenschappen in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd aan het Zernike Institute for Advanced Materials en gefinancierd door NWO (Top Talent beurs). Veligura gaat werken bij Philips, afdeling Intellectual Property.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 15 februari 2018

  Populaire wetenschapsblogger deelt spintronicafilm

  Een filmpje over het onderzoek van RUG-natuurkundige Bart van Wees is opgepikt door de populaire wetenschapsblogger Hashem Al-Ghaili. Via zijn Facebook site is de film in een paar dagen tijd meer dan 260.000 keer bekeken en ruim 2.100 keer gedeeld....

 • 14 februari 2018

  Portugese pleisterplaatsen meer in trek bij jonge grutto’s dan Spaanse

  Mo Verhoeven van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s hebben ontdekt dat de jonge grutto’s deze verandering in het trekpatroon bewerkstelligen. Bijna alle volwassen vogels blijven namelijk op de trek naar Nederland trouw aan hun normale route:...

 • 14 februari 2018

  Jochen Mierau: ‘De gezondheidsverschillen in Noord-Nederland zijn bizar’

  Als kleine jongen ervoer hij het enorme contrast tussen Oost- en West-Berlijn. Nu maakt hij zich sterk voor het verminderen van schrijnende gezondheidsverschillen in onze regio. Een gesprek met Jochen Mierau, de onvermoeibare initiatiefnemer van de...