Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

RUG onderzoekt de toekomst van de activiteiten van het Kernfysisch Versneller Instituut

15 november 2012

De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt de toekomst van de activiteiten van het Kernfysisch Versneller Instituut (KVI). De huidige deeltjesversneller (AGOR) wordt in de loop van 2014 gesloten en een voorstel voor financiering van de vervanging van de AGOR door een nieuw instrument (ZFEL) is niet door NWO overgenomen.

Een verkenner heeft in opdracht van het College van Bestuur de toekomstmogelijkheden onderzocht en een aantal scenario’s geschetst. Daaruit werd duidelijk dat het KVI in huidige vorm en met de bestaande perspectieven niet levensvatbaar is. Het College van Bestuur heeft na zorgvuldig beraad en na consultatie van onder andere de Faculteit FSE op basis van die verkenning besloten de internationale topvoorziening in de vorm van innovatieve hightech instrumentatie op enigerlei wijze binnen de muren van de Faculteit FSE te continueren.

Het College van Bestuur heeft een commissie van drie deskundigen opdracht gegeven de business case voor dit scenario verder te ontwikkelen en daar voorstellen voor te doen. Ook ligt overname van enkele onderzoekslijnen die goed aansluiten bij bestaand onderzoek binnen de Faculteit FSE of binnen het UMCG op het gebied van protonentherapie voor de hand.

Deze ontwikkeling betekent een grote verandering voor alle betrokkenen. Het is een ingrijpend traject. Het College van Bestuur zal deze fase van transitie van de huidige naar de nieuwe situatie met grote zorgvuldigheid uitvoeren.

Om deze transitiefase een heldere start te geven en alle kansen te bieden, heeft de huidige directeur van het KVI, prof. dr. Klaus Jungmann, besloten zich per 1 december a.s. terug te trekken als directeur van het KVI. Daardoor ontstaat zowel naar binnen als naar buiten helderheid over het feit dat het KVI zich in een overgangsfase bevindt.

Het College van Bestuur dankt prof. dr. Jungmann voor zijn enorme inzet als directeur van het KVI en respecteert zijn besluit.

Het College van Bestuur heeft de directeur van het Centrum voor Informatietechnologie van de RUG, prof. dr. Cees Sterks, verzocht om per 1 december het directeurschap a.i. van het KVI te aanvaarden. Prof. dr. Sterks zal beide functies voorlopig combineren.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:29
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...