Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Fuzzy variants of prototype based clustering and classification algorithms

22 oktober 2012

Promotie: mw. T. Geweniger, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Fuzzy variants of prototype based clustering and classification algorithms

Promotor(s): prof.dr. M. Biehl, prof.dr. T. Villmann

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Fuzzy data groeperen en classificeren

Groeperen en classificeren op basis van prototypen is een specifiek onderwerp binnen de gebieden van het machinale leren en kunstmatige neurale netwerken. Het kan toegepast worden voor data mining, statistische data-analyse, patroonherkenning en informatiewinning.

Datapunten, die in werkelijkheid tot verschillende groepen of klassen behoren, kunnen overlappen waardoor ze niet eenduidig gescheiden kunnen worden. Het overlappen van data wordt fuzziness genoemd, en verwijst naar de probabilistische of possibilistische toekenningen van datapunten aan groepen of klassen. Het kan gezien worden als leren met onzekerheden. In dit proefschrift worden een aantal gecontroleerde en ongecontroleerd methoden - specifiek c-Means, Learning Vector Quantization, Self Organizing Maps, Neural Gas and Affinity Propagation - uitgebreid om om te kunnen gaan met dit soort fuzziness. Hoewel een aantal van de genoemde methoden al varianten heeft die om kunnen gaan met fuzzy data, betreffen de voorgestelde aanpassingen verschillende verdere aspecten, zoals het groeperen van median data, het gebruik van divergenties als nabijheidsmaten en relevance learning. Daarnaast worden verschillende maten gebruikt om fuzzy classificatie en fuzzy groeperen te evalueren.

Tina Geweniger (Duitsland, 1976) studeerde informatica in Mittweida. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Mathematics and Computer Science in samenwerking met de University of Applied Science Mittweida.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 16 januari 2019

  Twee jonge onderzoekers naar topinstituten met Rubiconbeurs

  Dr. Michael Lerch en Sanne van Dijk, twee veelbelovende RUG-wetenschappers, gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten.

 • 14 januari 2019

  RUG-student Boomstra opnieuw wereldkampioen dammen

  Roel Boomstra heeft voor de tweede keer de wereldtitel dammen gewonnen. Hij nam het op tegen viervoudig wereldkampioen Alexander Schwarzman. In 2016 veroverde Roel Boomstra de wereldtitel ook al. Boomstra is masterstudent Physics aan de Rijksuniversiteit...

 • 09 januari 2019

  Smoking gun

  Amina Helmi vond het bewijs voor de theorie dat delen van de Melkweg niet alleen zijn gegroeid door de geboorte van eigen sterren, maar ook door samensmeltingen met andere sterrenstelsels. Voor deze ontdekking was het wachten op de data van ruimtemissie...