Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia: a comparison with the non-Roma

08 oktober 2012

Promotie: dhr. P. Kolarcik, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia: a comparison with the non-Roma

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

Roma-jongeren leven niet ongezonder dan leeftijdgenoten

Roma vormen een van de grootste en de oudste minderheden in Europa. Ze worden al eeuwen gediscrimineerd en onderdrukt en leven veelal in armoede. De gezondheid van Roma lijkt slechter te zijn dan de gezondheid van niet-Roma. Onderzoek hiernaar wordt echter nauwelijks gedaan.

Peter Kolarcik vergeleek de gezondheid van Slowaakse Roma-adolescenten met niet-Roma leeftijdgenoten. Hij stelt vast dat de meeste Roma-adolescenten naar school gaan en geliefd en gelukkig zijn, niet roken, geen alcohol drinken, niet gewelddadig zijn en relatief weinig drugs gebruiken. Zij leven niet ongezonder dan niet-Roma leeftijdgenoten. Wel rapporteren zij meer ongevallen en verwondingen, gaan ze vaker naar de dokter en het ziekenhuis, ervaren zij een slechtere gezondheid en voelen ze zich vaker hopeloos. Tegelijk rapporteren zij echter minder gezondheidsklachten, meer sociale steun van hun ouders en een hogere tevredenheid met het leven.

Eerder onderzoek heeft laten zien dat volwassen Roma’s ongezonder leven dan volwassen niet-Roma’s. Om gezondheidswinst te kunnen boeken, zouden interventies moeten worden opgezet om dit ongezonde gedrag te voorkomen, stelt Kolarcik. Deze interventies zouden zich kunnen richten op het tegengaan van hopeloosheid, het behouden van de sterke sociale steun en de tevredenheid met het leven onder de Roma-adolescenten.

Peter Kolarcik (Slowakije, 1982) studeerde Psychologie in Trnava, Slowakije. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Gezondheidspsychologie van de Šafárik Universiteit in Košice (Slowakije), de afdeling Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool SHARE. Kolarcik werkt inmiddels als postdoc aan de Šafárik Universiteit.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...

 • 09 oktober 2018

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad?

  Groningen rookvrij: op naar een compleet rookvrije stad? Een opinieartikel van prof. Brigit Toebes en dr. Machteld Hylkema.

 • 03 oktober 2018

  €4 miljoen EU-subsidie voor onderzoek naar duurzame mantelzorg

  Een internationaal netwerk ‘ENTWINE informal care’, geleid door prof. Mariët Hagedoorn en prof. Robbert Sanderman van de afdeling gezondheidspsychologie van het UMCG, heeft een EU-subsidie gekregen van ruim €4 miljoen. Met deze subsidie kunnen 15 beginnende...