Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia: a comparison with the non-Roma

08 oktober 2012

Promotie: dhr. P. Kolarcik, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Self-reported health and health risky behaviour of Roma adolescents in Slovakia: a comparison with the non-Roma

Promotor(s): prof.dr. S.A. Reijneveld

Faculteit: Medische Wetenschappen

Roma-jongeren leven niet ongezonder dan leeftijdgenoten

Roma vormen een van de grootste en de oudste minderheden in Europa. Ze worden al eeuwen gediscrimineerd en onderdrukt en leven veelal in armoede. De gezondheid van Roma lijkt slechter te zijn dan de gezondheid van niet-Roma. Onderzoek hiernaar wordt echter nauwelijks gedaan.

Peter Kolarcik vergeleek de gezondheid van Slowaakse Roma-adolescenten met niet-Roma leeftijdgenoten. Hij stelt vast dat de meeste Roma-adolescenten naar school gaan en geliefd en gelukkig zijn, niet roken, geen alcohol drinken, niet gewelddadig zijn en relatief weinig drugs gebruiken. Zij leven niet ongezonder dan niet-Roma leeftijdgenoten. Wel rapporteren zij meer ongevallen en verwondingen, gaan ze vaker naar de dokter en het ziekenhuis, ervaren zij een slechtere gezondheid en voelen ze zich vaker hopeloos. Tegelijk rapporteren zij echter minder gezondheidsklachten, meer sociale steun van hun ouders en een hogere tevredenheid met het leven.

Eerder onderzoek heeft laten zien dat volwassen Roma’s ongezonder leven dan volwassen niet-Roma’s. Om gezondheidswinst te kunnen boeken, zouden interventies moeten worden opgezet om dit ongezonde gedrag te voorkomen, stelt Kolarcik. Deze interventies zouden zich kunnen richten op het tegengaan van hopeloosheid, het behouden van de sterke sociale steun en de tevredenheid met het leven onder de Roma-adolescenten.

Peter Kolarcik (Slowakije, 1982) studeerde Psychologie in Trnava, Slowakije. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Gezondheidspsychologie van de Šafárik Universiteit in Košice (Slowakije), de afdeling Sociale Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen de onderzoeksschool SHARE. Kolarcik werkt inmiddels als postdoc aan de Šafárik Universiteit.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printView this page in: English

Meer nieuws