Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Thermoelectric effects in magnetic nanostructures

05 oktober 2012

Promotie: dhr. F.L. Bakker, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Thermoelectric effects in magnetic nanostructures

Promotor(s): prof.dr.ir. B.J. van Wees

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Elektronentransport is een belangrijk natuurkundig verschijnsel dat vaak wordt gebruikt in de hedendaagse technologie. Alle elektrische apparaten, variërend van stofzuigers tot computerchips, zijn in principe gebaseerd op dit type transport. Ondanks dat elektronen meerdere eigenschappen hebben, wordt in de praktijk echter vaak alleen de lading van het elektron gebruikt. De energie en het magnetisch moment van de elektronen zijn eigenschappen die in respectievelijk thermo-elektriciteit en spin-elektronica (afgekort: spintronica) worden toegepast.

Spintronica richt zich op de overdracht van het magnetisch moment om bijvoorbeeld informatie te transporteren, terwijl thermo-elektrische verschijnselen, zoals het Peltier en Seebeck effect, toegepast kunnen worden voor elektrische verwarming/koeling en thermokoppels.

Dit proefschrift beschrijft de fundamentele interacties tussen de drie vormen van transport (lading, warmte en spin) in magnetische nanostructuren. Het experimentele werk is een onderdeel van een breder onderzoeksgebied dat spin-caloritronica wordt genoemd. Deze onderzoeksrichting binnen de spintronica bestudeert de rol van het magnetisch moment van elektronen in warmtetransport. De meerwaarde van deze spin-caloritronische effecten ligt, ten opzichte van reguliere thermo-elektrische verschijnselen, in het gemak van het controleren van de magnetische textuur op de nanoschaal. Dit biedt daarom een sterk gelokaliseerde en programmeerbare controle over warmtestromen en zou bruikbaar kunnen zijn voor het genereren van thermo-elektrische energie of voor koeling. De gemeten effecten zijn echter klein en zijn nog ver weg van directe toepassingen. Toch zouden nieuwe ontwikkelingen binnen dit onderzoeksveld op een dag kunnen leiden tot de implementatie van spin-caloritronica in onze dagelijkse elektronische apparatuur.

Frank Bakker (Leeuwarden, 1984) studeerde technische natuurkunde in Groningen. Het onderzoek werd verricht bij het Zernike Institute for Advanced Materials en is gefinancierd door FOM. Na afronding van het onderzoek is Bakker gaan werken bij INCAS3 in Assen.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 21 juni 2018

  Grenzeloos lallen met Martijn Wieling op Lowlands Science

  Het is bekend dat alcoholgebruik spraak negatief beïnvloedt, maar hoe zit dat bij het spreken van een vreemde taal? Onderzoek suggereert dat het effect hier juist positief lijkt te zijn. Onduidelijk is echter wat er in de mond gebeurt. Dr. Martijn Wieling...

 • 08 juni 2018

  Waardedaling woningen in aardbevingsgebied tot 2015 gemiddeld 9,3%

  Woningen in het Groningse aardbevingsgebied zijn tot 2015 gemiddeld 9,3% in waarde gedaald. Dat concluderen promovendus Nicolás Durán en hoogleraar Ruimtelijke Econometrie Paul Elhorst van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij analyseerden data van de...

 • 08 juni 2018

  Feringa verguld met bronzen buste en boek

  Donderdagmiddag 7 juni werd een klein Nobel-feestje gevierd op de Rijksuniversiteit Groningen. Beide Nobelprijswinnaars van de RUG zijn in brons vereeuwigd: natuurkundige prof. dr. Frits Zernike staat al zo'n 60 jaar in het Academiegebouw en vanaf nu...