Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Financial crises: impact on central bank independence, output and inflation

10 september 2012

Promotie: dhr. I.K.D.S. Artha, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Financial crises: impact on central bank independence, output and inflation

Promotor(s): prof.dr. J. de Haan

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Financiële crisis heeft minder effect bij flexibele arbeidsmarkt

De recente financiële crisis heeft zich verspreid naar de rest van de wereld, maar de uitwerking daarvan verschilt van land tot land. Dat is het gevolg van verschillen in vatbaarheid voor financiële crises, de heterogeniteit van macro-economische structuren en uiteenlopende beleidsmaatregelen. Kadek Artha stelt dat de impact van de huidige financiële crisis op productie en werkgelegenheid is gerelateerd aan de flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Landen met lagere arbeidskosten hebben minder te kampen met productieverlies en toename van werkloosheid. Wat de onafhankelijkheid van centrale banken betreft vergroten financiële crises de kans dat de voorzitter van een nationale bank wordt vervangen, bij voorbeeld in het geval van Mexico (2009) en Argentinië (2010). Tot slot blijken begrotingstekorten en schuldencrises een significant effect te hebben op de inflatie op de lange termijn.

Kadek Artha (Indonesië, 1978) studeerde economie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de RUG. Artha werkt nu bij de Universitas Indonesia als docent-onderzoeker.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:41
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 16 augustus 2018

  Rijksuniversiteit Groningen op plaats 66 in belangrijke Shanghai-ranking

  De Rijksuniversiteit Groningen is zeven plaatsen gedaald in de 2018 Academic Ranking of World Universities (ARWU, ook wel ‘Shanghai-ranking’). De RUG staat nu op 66 en is daarmee de op een na hoogste geklasseerde Nederlandse universiteit, na de Universiteit...

 • 16 augustus 2018

  Colleges volgen onder de (Noorder)zon

  Op donderdag 23 augustus barst het 10-daagse Noorderzon Performing Arts Festival weer los in het mooie Noorderplantsoen. Jong en oud komen dankzij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een stuk slimmer thuis van het goed bezochte en internationale Noorderzon...

 • 14 augustus 2018

  Business Research and Consulting | Nieuwe deadline zondag 19 augustus!

  Call to Dutch students: Geïnteresseerd in consultancy? Meld je dan aan voor het keuzevak Business Research and Consulting uiterlijk zondag 19 augustus voor 23.59 uur!