Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Atherosclerotic renal artery stenosis. From causal to incidental but not innocent

05 september 2012

Promotie: dhr. K.W. Mui, 16.15 uur, Martinikerk, Grote Markt, Groningen

Proefschrift: Atherosclerotic renal artery stenosis. From causal to incidental but not innocent

Promotor(s): prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

Verkalking nierslagader: effect op bloeddruk en nierfunctie wordt overschat

Wanneer de nierslagader vernauwt door aderverkalking (ook wel aangeduid als ARAS; Atherosclerotic Renal Artery Stenosis), kan renovasculaire hypertensie ontstaan, zo hebben medici lange tijd gedacht. Renovasculaire hypertensie duidt op een hoge bloeddruk en vermindering van nierfunctie. Maar er is steeds meer aanleiding om aan dit inzicht te twijfelen. Ook het onderzoek van promovendus Kwok Wai Mui wijst in deze richting.

Wanneer een nierslagader succesvol wijder wordt gemaakt door middel van een dotteroperatie, verbetert de bloeddruk vaak nauwelijks, zo laat het onderzoek van Mui zien. Ook heeft dotteren weinig effect op de nierfunctie. Mui toont aan dat de opening van de nierslagader direct na een dotteringreep vaak goed is, maar dat de slagader een jaar na de operatie alweer vernauwd is. Uit een vergelijkende studie blijkt dat de medicijnen enalapril en losartan een vergelijkbaar bloeddrukverlagend effect hebben bij patiënten met een vernauwde nierslagader. Een combinatie van beide medicijnen gaf een nog verdere daling van de bloeddruk, maar dit voordeel was niet stabiel tijdens 24-uurs registratie.

Bij patiënten met perifeer vaatlijden (PAV; pijn in de benen ten gevolge van een vernauwing of afsluiting van een slagader naar of in de benen) wordt regelmatig ARAS aangetroffen. Dit was voor Mui aanleiding voor nader onderzoek. Onder patiënten die zowel PAV als ARAS hebben is de sterfte aanzienlijk hoger dan patiënten die alleen PAV hebben (59% versus 28% in een groep van 550 patiënten). In deze groep is dus extra goede en krachtige behandeling geboden.

Kwok Wai Mui (Hong Kong, 1975) studeerde geneeskunde te Groningen en werkt als internist-nefroloog in Harderwijk en Amersfoort. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Nefrologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Ziekenhuis groep Twente in Almelo.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42

Meer nieuws