Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Wiard Jorritsma - Empirical and Model-based Usability Evaluations of Multiple Radiology PACS Workstation Interfaces

29 augustus 2012

Previous research on the Picture Archiving and Communication System (PACS), which is the main software component of the radiology workstation, focuses on functionality and largely ignores the interaction between radiologists and the PACS. This interaction is what determines the PACS’s usability (i.e. the degree to which radiologists can effectively, efficiently and enjoyably work with the PACS). To study this interaction and to compare the usability of different PACS interfaces, I performed empirical and model-based usability evaluations of three PACSs. The results showed that one PACS had distinctly better usability than the others and that radiologists could therefore work with this PACS more efficiently and with greater satisfaction. The results provided detailed insights in the way radiologists interact with a PACS and were used to define improvements for this interaction. This thesis also compares the usefulness of two model-based usability evaluation methods, GOMS and CogTool, for a PACS usability study. The model predictions of both methods correlated positively with the empirical data, and this correlation was stronger for GOMS than for CogTool. This finding, combined with GOMS’s greater practical convenience for modeling user interaction with a PACS, makes GOMS more suitable for a PACS usability study than CogTool.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33

Meer nieuws

 • 21 maart 2018

  Merels in de stad minder gezond, maar leven langer

  Merels in de stad leven langer dan hun soortgenoten in de bossen, maar zijn minder gezond zijn dan hun familie op het platteland. Dat blijkt uit een studie van RUG biologen in vijf Europese steden die op 21 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Biology...

 • 20 maart 2018

  Mysterie van supergeleidingskoepel opgelost

  Natuurkundigen van de RUG hebben, met collega’s uit Nijmegen en Hong Kong, een enkele laag wolfraam-disulfide supergeleidend gemaakt met behulp van een elektrisch veld.  Hun metingen laten de typerende ‘koepelvormige’ supergeleidende fase zien en kunnen...

 • 19 maart 2018

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem

  Hittegolven in de toekomst extremer door drogere bodem