Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Romke van der Meulen - Prop-free 3D interaction with virtual environments in the CAVE using the Microsoft Kinect camera

29 augustus 2012

Immersive virtual environment (IVE) applications traditionally make use of a number of props to support user interaction. To create a prop-free IVE system that is suited to casual use, I combined the Microsoft Kinect, an optical 3D tracking input device that does not require reflective markers, with the CAVE output system. The resulting system supports interaction between the user and the VE without the use of input devices or props. Using this hardware, I created a number of prototype interfaces. This included two games, an interface to manipulate objects, and an interface for data exploration. I performed an informal evaluation of this prototype by asking 11 biology students to use the various interfaces on a number of different tasks. The participants were quick to learn how to use the interfaces, and were enthusiastic about their possibilities. The main drawback of the prototype was that it was prone to tracking errors that disrupted interaction. These errors may be corrected in the future by use of signal analysis and multiple Kinect devices. The prototype proved to be a successful demonstration of prop-free interaction, and could, once reliability is improved, be used in a range of applications, including data exploration and education.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...