Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Chris Braam - Predator induced waves in self-organized flocks of starlings

21 augustus 2012

In 2010 Hildenbrandt et al presented StarDisplay, a model of self-organized flocks of starlings. The flocks that emerged in the model showed a close resemblance to real flocks of starlings flying above their sleeping area. A key difference between the modeled flocks and real flocks is that the volume of modeled flocks is consistently lower. In this project it is argued that this difference in volume is likely to be caused by a difference in reaction times between the real flocks and the modeled flocks. Empirical data suggests that the reaction times used in the model are likely to be an underestimate of the actual reaction times of starlings. An experiment was designed in which the effect of reaction time on flock structure is tested in the model. A very important environmental influence on flocking patterns that was so far left out of the model is predatory threat. In this project a predator is introduced to the model that performs repeated dive attacks on the flock of starlings. The behavior of the modeled starlings is extended to incorporate predator avoidance behavior. Flocking patterns such as herding, hour glass, vacuole and waves of agitation, well known from empirical studies, are observed in the model as a result of predator prey interactions. Waves of agitation are analyzed in more detail. An experiment was designed in which the effect of reaction time and, indirectly, flock structure on the speed and duration of the waves was tested.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:33

Meer nieuws

 • 16 mei 2018

  Het nut van algen boven water

  Tussen de Bahama’s en Ierland goten algenonderzoeksters Maria van Leeuwe en Jacqueline Stefels van de RUG honderden liters oceaanwater door hun filters. Ze voeren op onderzoeksschip de Pelagia een etappe van de NICO-expeditie mee. Het Netherlands Initiative...

 • 09 mei 2018

  Petra Rudolf gekozen tot nieuwe voorzitter European Physical Society

  RUG-hoogleraar Experimentele Vaste Stof Fysica Petra Rudolf is verkozen tot 'president' van de European Physical Society (EPS). Met ingang van april 2019 zal zij deze organisatie, die natuurkundige vakverenigingen in heel Europa (inclusief Turkije en...

 • 08 mei 2018

  Professor Sijbren Otto wint eervolle Royal Society of Chemistry Award

  Aan hoogleraar Systeemchemie Sijbren Otto van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is de Supramolecular Chemistry Award 2018 van de Britse Royal Society of Chemistry toegekend. Otto ontvangt deze tweejaarlijkse prijs voor zijn bijdrage aan het onderzoek...