Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Smoking, nicotine and the kidney

09 juli 2012

Promotie: dhr. P.K. Agarwal, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Smoking, nicotine and the kidney

Promotor(s): prof.dr. R.O.B. Gans, prof.dr. G.J. Navis

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nicotine mogelijk geschikt als niermedicijn

Terwijl roken schadelijk is voor de nieren, lijkt nicotine juist een beschermend effect op deze organen te hebben. Matige alcoholconsumptie lijkt positieve effecten te hebben na niertransplantatie: het vermindert het risico op overlijden en het ontstaan van diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van Pramod Kumar Agarwal.

Er zijn tal van factoren bekend die het risico op nierfalen vergroten: diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht zijn bekende risicofactoren. Maar ook zoutinname, gebrek aan lichamelijke activiteit en slaap, en psychosociale stress spelen een rol. Agarwal bracht de gevaren van roken en alcohol na niertransplantatie nader in kaart. Hij stelt vast dat de nierfunctie van rokers sneller afneemt dan die van niet-rokers en ex-rokers.

Sigarettenrook bevat tal van schadelijke stoffen, waarvan nicotine het bekendst en meest verslavend is. Uit eerdere studies bleek echter dat nicotine een remmende werking heeft op ontstekingen. Uit het onderzoek van Agarwal blijkt dat een nicotinebehandeling - in een diermodel - nierfalen vermindert. Wellicht zijn middelen die worden gebruikt om te stoppen met roken dus ook geschikt ter bescherming van de nieren.

Verder blijkt na een niertransplantatie matige alcoholconsumptie een positief effect te hebben. Het risico op overlijden en diabetes neemt vooral af wanneer de patiënt niet rookt.

Pramod Kumar Agarwal (India, 1983) studeerde geneeskunde in Roemenië. Hij verrichtte zijn onderzoek aan de afdeling Interne Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksinstituut GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Nierstichting.

Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:42
printOok beschikbaar in het: English

Meer nieuws

 • 20 maart 2018

  Kunst kan dorp weerbaarder maken

  Kunst-georiënteerde gemeenschapsactiviteiten kunnen bijdragen aan het opbouwen van veerkracht in dorpen. Dergelijke projecten bieden de kans om inwoners meer met elkaar en hun gemeenschap te verbinden. Inwoners zijn vervolgens meer bereid en beter in...

 • 19 maart 2018

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

  Stemwegwijzer.nl wijst kiezer de weg op 21 maart

 • 14 maart 2018

  Kiezer straft politieke partijen voor besturen gemeente

  Politieke partijen die deelnemen aan het gemeentebestuur verliezen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gemiddeld vier tot acht procent van hun raadszetels. Voor partijen die weinig wethouders leveren is dit verlies twee keer zo groot als voor...