Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

Inge Slingerland - A multi-agent system on authoritarian behavior in a society with lying authorities

03 juli 2012

Multiple research has shown the bias some people have towards authority and the government in particular. They show greater support and bias towards authority when confronted with their own mortality, a fact widely used for psychological warfare. Although all people are vulnerable to this to some degree, there is a group of people especially susceptible to fear: authoritarians. When the complexity of the world becomes too high for their perception, authoritarians will try to return to the safe norm. They do this by becoming submissive to authority, giving their own personal power away, and by sharply dividing the world into in-groups and out-groups. In addition, they often reason in faulty manners to validate their own behavior. We used the individual processes and characteristics ascribed to authoritarians and libertarians to construct a Multi-Agent System representing an artificial society, consisting of government and population. Authoritarians differ from libertarians in their maximum depth of reasoning and in the way they choose their communication partners. In this model we test the effects and interplay of authoritarian or libertarian predisposition, anxiety in society and corruption level of the government, on the trust the agents have in their government. We hypothesize the individual predispositions regarding authoritarianism combined with levels of fear to have a major influence on the collective behavior, where the ability to communicate and reason influences trust levels when the government shows corrupt behavior.

Laatst gewijzigd:31 mei 2018 16:05

Meer nieuws

 • 02 augustus 2018

  Zeer uitzonderlijk eiwit biedt mogelijkheden voor nieuwe antibiotica

  Een onderzoeksgroep van de RUG onder leiding van Dirk Slotboom heeft een bijzonder eiwit ontdekt dat mogelijk een grote rol kan spelen in de ontwikkeling van nieuwe antibiotica. De bevindingen zijn op 2 augustus gepubliceerd in het tijdschrift Nature...

 • 24 juli 2018

  De natuur weet antwoord

  Spreeuwen en mieren presteren met minimaal denkvermogen iets wat voor de slimste robots te ingewikkeld is: functioneren als een collectief. Daarom spiekt hoogleraar Ming Cao graag bij de natuur.

 • 23 juli 2018

  Drie jonge onderzoekers naar buitenlandse topinstituten met Rubicon-beurs

  Drie veelbelovende, pas gepromoveerde RUG-wetenschappers gaan dankzij het programma Rubicon van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) twee jaar onderzoek doen aan buitenlandse topinstituten. Het gaat om Mayra Diosa-Toro, Machteld...