Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsberichten

External Colloquium - February, 28, 2013 - Ellen Verbakel (Radboud University Nijmegen)

08 juni 2012

Ellen Verbakel (Radboud University Nijmegen): Gay Male and Lesbian Couples in the Netherlands: Are They Different from Heterosexual Couples?

February 28, 2013, 15.30-16.45 hours.

The family is a widely studied field in sociology and has focused on many topics concerning partnered lives. I will extend theoretical ideas that are usually applied to heterosexual couples to couples with two men or two women. For this colloquium, I will combine the results from several papers I wrote on gay men and lesbians. The first question to be discussed relates to the formation of partnerships: To what extent do assortative mating patterns differ between gay male, lesbian, and heterosexual couples? Once partners have formed a couple, the next question I will answer is: How do same-sex couples divide paid labour compared to heterosexual couples? Finally, I focus on individual labour market careers by answering the question: To what extent are gay men and lesbians better or worse off in terms of occupational success compared to their heterosexual counterparts? Hypotheses have been tested with the Dutch Labour Force Surveys; the results will be discussed.

Ellen Verbakel is Assistant Professor at the Department of Sociology at Radboud University Nijmegen. Previously, she worked as an Assistant Professor at the Department of Sociology at Tilburg University. Her research interests include partner choice, partner effects, and relationships.

Laatst gewijzigd:04 juli 2014 21:32

Meer nieuws

 • 23 februari 2018

  Schaatsprestaties voorspellen met geautomatiseerde analyses

  Sport, wetenschap en het bedrijfsleven zetten de eerste stap richting digitalisering van de schaatssport. De kracht van deze samenwerking is dat iedere partij zich kan focussen op zijn eigen expertise. Mede dankzij de Data Services Hub van KPN kunnen...

 • 22 februari 2018

  Op zoek naar ons zesde zintuig: timing

  Hedderik van Rijn, adjunct-hoogleraar Cognitieve Wetenschappen en Neurowetenschappen, kreeg in 2017 een prestigieuze NWO Vici-beurs toegekend. Hij kreeg anderhalf miljoen euro voor zijn onderzoek naar hoe mensen hun handelen timen. De bestaande theorie...

 • 06 februari 2018

  Nico van Yperen: ‘Een mentaal zwakke topsporter bestaat eigenlijk niet’

  Nico van Yperen is de eerste hoogleraar in Nederland die zich primair richt op de psychologie van sport en presteren. Hij bekleedt de leerstoel Sport & Performance Psychology. Welke psychologische factoren en omstandigheden zijn van invloed op het optimaal...